“Kızıl Cebe“ (Kızıl Ok) romanı Kazak Edebiyatı klasikleri arasında Şerhan Murtaza’nın 5 ciltlik önemli bir eseri olarak kabul edilmektedir. Romanlar “Kızıl Cebe / Rıskul“, “Kızıl Cebe / Turar“, “Juldızdı Köpir“ (Yıldızlı Köprü), “Kıl Köpir“ (Kıl Köprü) ve “Tamuk“ (Cehennem) adlarını taşır.
Geçen asırda Kazakistan’nın Sovyet yönetimine geçiş sürecinde önemli rol alan toplum kanaat önderi Turar Rızkulov’un dünyaya geldiği ve büyüdüğü dönemi anlatmaktadır. “Kızıl Cebe / Rıskul“ adlı ilk romanı Murtaza’nın Kazak halkının manevi zenginliği ve edebiyatının gelişim sürecine katkı sağlayan en güzel örneklerdendir. Kazak halkının uyanışını sembolize eder.
Serinin ilk kitabı olan bu eserde 1905 yılında gerçekleşen Rusların “Kanlı Pazar“ ihtilali olayları sonrası konu edilmekte, romanın kahramanı Turar’ın babası Rıskul ile geçen çocukluğu gerçek olaylara dayanarak anlatılmaktadır. Serinin ilk kitabı olan “Kızıl Cebe / Rıskul“ Kazakistan Cumhuriyeti‘nin günümüze uzanan bağımsızlık ateşinin ilk kıvılcımlarının yakıldığı döneme ilişkin bilgiler içermektedir.