Türkiyeli okurlar Olivier Roy`yı ilk kez 1994`te yayımladığımız Siyasal İslamın İflası ile tanıdılar. Roy bu kitabıyla sosyal bilimlere "siyasal İslam" kavramını sokuyordu; Türkiye`de de o yıllarda yaygınlaşmaya başlayan İslami hareketleri tanımlarken bu kavram kullanılmaya başladı ve yerleşti.
Roy`nın İslam`a ve Müslümanların yaşadığı ülkelere duyduğu ilgi aslında ilk gençlik yıllarından başlayarak bütün hayatına yayılıyor. Herşeyden önce bir 68`li o. Güney`e, Hindistan`a ve Nepal`e giden Hippiler ile birlikte 70`li yıllarda İstanbul üzerinden Afganistan`a ve Pakistan`a gidiyor. Bunu Afganistan`a neredeyse her yıl tekrarladığı ziyaretler, Orta Asya Cumhuriyetleri`ne seyahatler, İran, Yemen, Lübnan, Suriye ve diğerleri takip ediyor. Batı`nın merceğinden bakıldığında Şark kayıptır: Egzotiktir, merak uyandırıcıdır ama suskundur, tarihsizdir.
Roy Şark`ın çekimine cevap verebilmek için genç yaşta Farsça öğrenir ve bu ülkelerin 20. yüzyılın son çeyreğinde direnişler ve iç savaşlarla tarihe dahil oluşlarına bizzat tanık olur. Kimi zaman sadece yürüyüşçü bir gezgin, kimi zaman bir uzman, gazeteci, rehber, danışman ve haber kaynağı olarak: Büyük acıların, ölümlerin, ama aynı zamanda tuhaf karşılaşmaların, hakiki dostlukların eşlik ettiği bir hayat.