Kaygılarımızın Kışı John Steinbeck’in son romanı.
Romanın başkişisi Ethan Allen Hawley, bir zamanlar ailesine ait olan markette tezgâhtar olarak çalışmaktadır. Ethan artık Long Island’ın aristokrat sınıfının bir üyesi değildir. Karısı huzursuz, ergen çocukları ise babalarının sağlayamadığı maddi rahatlığa açtır.
Bir nevi ‘yaprak dökümü’ yaşanmaktadır. Kaygı ve tereddüt başroldedir. Derken bir gün kendini ahlaki bir krizin ortasında bulan Ethan, titiz prensiplerini bir süreliğine rafa kaldırmaya karar verir...
Steinbeck’in 1960’larda geçen romanı, özel hayattaki ve toplum nezdindeki dürüstlük arasındaki ince çizgiye işaret ediyor ve toplumsal koşulların bireysel ahlakı nasıl şekillendirebileceğini gösteriyor. Amerikan edebiyatının en sevilen ve en saygın kaleminden çıkan bu çöküş, tereddüt ve manevi kriz hikâyesi, günümüz okurlarını da derinden etkileyebilecek hakiki bir güce sahip.
John Steinbeck, babası Prusya, annesi ise İrlanda göçmeni ırgat bir ailenin çocuğu olarak, 1902 yılında Kaliforniya’nın Salinas kentinde doğdu. Çocukluk ve ilk gençlik yılları boyunca okul dışındaki zamanını Salinas Vadisi’ndeki çiftliklerde çalışarak geçirdi. Eserlerinin çoğunda da mekân olarak burayı seçti. Erken yaşlarda yazar olmaya karar veren Steinbeck, 1919’da girdiği Stanford Üniversitesi’nde yalnızca yazarlığına katkısı olacağını düşündüğü derslere katıldı. Öğrenimini sürdürdüğü altı yıl boyunca tezgâhtarlık, ırgatlık, marangozluk, laborantlık, boyacılık, kapıcılık gibi pek çok işte çalıştı. Steinbeck’in ilk romanlarından başlayarak emekçilerin yaşam koşullarını ve ilişkilerini başarıyla yansıtabilmesinde bu yaşam deneyimi etkili oldu. Üniversiteyi bıraktıktan sonra New York’a giderek gazetecilik yapmayı denedi ancak yazılarının büyük kısmını yayınlatmayı başaramayarak Kaliforniya’ya döndü. İlk romanı Altın Kupa (1929) fazla ilgi görmedi. Yazarlık yeteneği 1935 yılında Yukarı Mahalle’nin yayınlanmasının ardından dikkat çekti. Bu eserini her biri birer klasik sayılan Bitmeyen Kavga (1936), Fareler ve İnsanlar (1937) ve Pulitzer Ödülü kazanan Gazap Üzümleri (1939) takip etti. Kitaplarında işçi sınıfının gündelik ilişkilerini, yaşam koşullarını ve mücadelelerini, döneminin ve çağımızın en temel toplumsal meselelerini tüm insani ayrıntılarıyla resmetti. Sardalye Sokağı, Cennetin Doğusu, Al Midilli ve daha pek çok başyapıt veren yazar 1962 yılında edebiyata katkılarından dolayı Nobel Edebiyat Ödülü ile onurlandırıldı. Eserleri edebi değerleri kadar güncellikleriyle de övgü alan ve birçoğu sinemaya da uyarlanan Steinbeck, 1968 yılında öldü.