Tükendi
Stok AlarmıKaçıngan / Kısıtlı
Yiyecek Alım Bozukluğu İçin
BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ
Kaçıngan Kısıtlı Yiyecek Alım Bozukluğu (KKYAB), bireylerin belirli yiyeceklerden veya yiyecek kategorilerinden kaçınarak çeşitlilik açısından sınırlı bir diyetle ve/veya genel alımı kısıtlayarak miktar olarak sınırlı bir diyetle karakterize psikiyatrik bir bozukluktur.
KKYAB’de kaçınma ve kısıtlama için en yaygın gerekçelerden biri, gıdanın duyusal özelliklerine (örneğin, tat, doku, görünüm, koku) karşı artan bir hassasiyettir. KKYAB tanılı bireyler ayrıca boğulma, kusma veya gastrointestinal ağrı korkusu gibi istenmeyen sonuçlardan korktukları için yiyeceklerden kaçınabilir veya kısıtlayabilirler. Genellikle bu kişiler gıdayla ilgili bir travma yaşamış olabilirler. Bu nedenle daha sonra başka bir olumsuz deneyime karşı korunmak için belli gıdalardan kaçınmaya başlarlar. KKYAB tanılı bireylerde yiyeceklere veya yemek yemeye karşı ilgi eksikliği de yaygındır. Bu bireyler, miktarı sınırlı bir diyet sürdürebilirler. İlgi eksikliği olan bireyler yemek yemeyi bir angarya olarak tanımlarlar ve bu durum düşük iştahla kendini gösterir.
KKYAB başta çocuklar olmak üzere ergen ve yetişkin popülasyonunu da etkileyen, etkileri yaşamın birçok alanına yayılmış yaygın bir beslenme bozukluğudur. KKYAB, yeme bozukluklarından farklıdır, çünkü beden imajı veya kilo kontrolüyle ilgili değildir. Kişilerin yeterli miktarda besin almalarını önleyen ciddi ve kalıcı bir yeme sorunu yaşamaları ile kendini gösterebilir. Ancak, bu sorunların varlığı tanının konulması için şart değildir.
Bu kitap, Kaçıngan Kısıtlı Yiyecek Alım Bozukluğu’nu Bilişsel Davranışçı Terapi modeliyle ele alıyor. Özellikle KKYAB tedavisi için hazırlanmış ve uzmanlar için terapi süreçlerini içeren ilk kaynak olma özelliğini taşıyor. Bu terapi, tüm yaş gruplarındaki hastalar için tasarlanmış olup, klinisyenlerin kendi klinik ortamlarında bu yeni tedaviyi uygulamalarına izin veren araçlarla ve gerçek olgu örnekleriyle desteklenmektedir. Kitap, aynı zamanda KKYAB konusunda başta Ruh Sağlığı ve Beslenme Diyetetik olmak üzere bu alanda yapılacak olan araştırma ve çalışmalara ilham verme yönüyle de benzersiz bir başvuru kaynağıdır.