Tükendi
Stok AlarmıBilgi birikiminin ikiye katlanma hızı geçen zaman içinde önemli oranda kısalmış ve günümüzde iki yılın altına inmiştir. Buna bağlı olarak kısa sürede oluşan bilgileri takip etmek ve uygulamak zorlaşmış ve hatta mümkün olmaktan çıkmıştır. Bu gelişmeler bilim ile uğraşan insanları daha az konuda çalışmaya ve uygulamalara yönlendirmiştir. Sonuç olarak tüm bilimlerde olduğu gibi tıp biliminde de anabilim dalları yanında alt bilim dalları oluşmaya başlamış ve yeni uzmanlık alanları tanımlanmıştır. Günümüzde uzmanın en iyi tanımı az konuda çok şey bilen kişi olarak kabul edilir.
Jinekolojik onkoloji bilim balı kadın hastalıkları ve doğum anabilim dalının bir alt bilim dalı olarak 1970’li yıllardan beri tanımlanan ve kabul gören bir uzmanlık alanıdır. Bu bilim dalı vulva vajen serviks korpus ve overin premalign ve malign hastalıkları ile gestasyonel trofoblasik hastalıklar konularını içerir. İlgili uzmanlar hem cerrahi yetenek ve becerilerini geliştirmek hem de doğru uygulamalar için bilgi birikimlerini güncellemek zorundadır. Asıl olan bilgiyi takip etmek ve geliştirmektir. El kitapları bir konuyu önemli noktaları ile irdeleyen ve uygulamada kullanılacak bilgileri özet halinde sunan kaynaklardır. Bu ortamda bir konu ile ilgili prensip ve bilgileri önemli noktaları ile irdelemek önemlidir. Günümüzde ayrıntılı bilgiye dijital ortamda ulaşmak çok kolay hale gelmiştir. Hazırladığımız jinekoloji onkoloji el kitabı bu gerçekler dikkate alınarak yazılmıştır. Amacımız jinekolojik onkoloji konularını jinekolojik onkoloji uzmanlarına kadın hastalıkları doğum hekimlerine aile hekimlerine ve tıp öğrencilerine özet halinde sunmaktır.
Kitabımız güncel veriler ve kendi deneyimlerimiz doğrultusunda kaleme alınmıştır. Konular fazla ayrıntıya girmeden anlaşılır bir şekilde yazılmıştır. Ancak günlük pratiği önemli oranda değiştiren çalışmaların ayrıntılı bir şekilde irdelenmesine özen gösterilmiştir. Ayrıca resim tablo ve şekiller ile konular anlaşılır hale getirilmeye çalışılmıştır. Bu aşamada Dr. Zerrin Calay ve Dr. Şennur İlvan’dan patoloji konusunda görüş ve öneriler alınmıştır.
Kitapta bulunan resim ve şekillerin önemli bir bölümü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı’ından Dr. Mehmet Yıldırım, Dr. Özge Irmak Doğramacı ve tıbbi ressam Buket Serdar tarafından yapılmıştır. Bu titiz çalışmaları ve verdikleri destek nedeni ile kendilerine sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Ayrıca başta bizleri yetiştiren hocalarımız olmak üzere kitabın yazımında katkıda bulunan tüm meslektaşlarıma gönülden teşekkür ederim.
Her türlü zorluğa göğüs gerekerek beni yetiştiren anneme babama ve akademik yaşamım süresince bana her konuda destek olan sevgili eşim ve çocuklarıma saygılarım ile….
Prof. Dr. Fuat Demirkıran