22 Mayıs 2013 günü 94 yaşında yaşama veda eden Magnum Photos`un efsane isimlerinden ABD`li Wayne Miller`ın kareleriyle başlıyoruz 46. sayımıza. Miller`a göre, "İyi bir fotoğrafa giden yol iyi hayal gücünden geçer". II. Dünya Savaşı`nın son anlarında, 6 Ağustos 1945 günü ABD`nin Japonya`nın Hiroşima kentine atom bombası atmasından bir ay sonra, Miller oradaydı. İlk anda yaklaşık 140 bin insanın ölümüne, yüzbinlerce insanın yaralanmasına ve sakat kalmasına neden olan, insanlar ve doğa üzerindeki olumsuz etkileri on yıllar boyunca devam eden ABD patentli "Küçük Oğlan"ın neden olduğu katliam, insanın insan tarafından toplu olarak imhasının en somut örneği olarak tarihteki yerini koruyor. İşte Miller`ın 8 Eylül günü Hiroşima`da çektiği kareler, bu insanlık ayıbının yakın sonuçlarını belgeliyor.
-Haydar Ergülen
Dünyaca ünlü Brezilyalı belgesel fotoğrafçısı Sebastião Salgado`nun "Genesis" [Yaratılış/Doğuş] albümünden bir seçkiyle devam ediyoruz. 245 fotoğrafın yer aldığı ve geçtiğimiz Nisan ayında Taschen tarafından yayımlanan albüm, her biri içinde bir sürü ana eko-sistem barındıran geniş bölgeleri temsil eden beş ana bölümden oluşuyor. "Modern insanın uzun ve çoğu zaman yıkıcı kolundan kurtulabilmiş kara ve deniz manzaralarını, hayvanları ve ilkel toplulukları arayıp bulmak" üzere 2004-2011 yılları arasında yerkürenin uzak köşelerine 32 yolculuk yapan Salgado, "Bu çalışma benim yolculuğumun kaydıdır, dünyanın heybetinin ve kırılganlığının görsel şiiridir. Fakat aynı zamanda kaybetme riskini aldığımız her şey için bir uyarı olmasını da umuyorum" diyor.
Mayıs ayının son günlerinde, barındırdığı ağaçların "resmen" yok edilerek yerine "bir yapı" dikilmesini engellemek için başlatılan ve dalga dalga Türkiye`ye, hatta dünyaya yayılan "Taksim Gezi Parkı direnişi" kendine özgü pek çok özelliğiyle toplumsal mücadeleler tarihindeki yerini aldı bile. Yaklaşık bir ay süren ve milyonlarca kişinin dahil olduğu gösteriler sırasında cep telefonlarıyla çekilenleri de katarsak- milyonlarca fotoğraf çekildiğini söylemek hiç de abartı olmaz. Görsel belgelemenin bu kadar yoğun olduğu eylemlere İz dergisi olarak kayıtsız kalmamız mümkün değildi. 2012 yılında bir grup sosyal belgeselci fotomuhabiri tarafından İstanbul`da kurulan Agence LeJournal kolektifinin Gezi direnişi sürecinde çektiği fotoğraflardan derlediğimiz seçkiye yer veriyoruz bu sayımızda.
-Kemal Gökhan Gürses
Dünyanın bugünü ve geleceği için yetkişkinlerin kaygıları hızla artarken, Panos Pictures`tan Chris de Bode, dünyanın çeşitli yerlerindeki çocuklarla konuştu ve onlara gelecekleri için hayallerinin neler olduğunu sordu. Karelerine çocukların hayallerini sığdırmayı başaran Hollandalı fotoğrafçının projesi "Büyüdüğümde" adını taşıyor.
-Pelin Özer
Özellikle "Sanat İnsanları" ve "Çizgili Fotoğraflar" serileriyle yakından tanınan karikatürist Necati Abacı`yı (1958-2004) ölümünün 9. yılında "Çizgi ile Fotoğraf Arasında" adlı serisiyle anıyoruz. Karikatür geleneğine olan derin saygısıyla fotoğrafa olan sevgisi arasında, çizgiler üzerinden oluşturduğu köprü aracılığıyla hepimizi güvenle karşıya geçiren Necati Abacı, kendine özgü mizah anlayışıyla sevenlerinin gönlünde taht kurmayı bilmişti.
Abacı`nın aynı adla 8 Haziran`da Fotografevi`nde açılan sergisi, 31 Temmuz`a kadar görülebilir.
-Merih Akoğul