Bir fotoğrafını 40. sayımızın kapağında kullandığımızda kendisinin hasta olduğunu biliyorduk; maalesef 41. sayımızı hazırlarken Magnum Photos`un en eski üyelerinden Martine Franck`ı kaybettiğimizin haberini aldık. Dünyanın görsel belleğini çoğaltan önemli isimlerden birisiydi; fotoğraf camiasının başı sağolsun. İz`in Temmuz-Ağustos 2006 tarihli 4. sayımızda Martine Franck`ın portfolyosunu yayımlamıştık; Ara Güler de arkadaşı Martine Franck`ı yazmıştı "Zor Vazife" başlığıyla. Bu sayımıza başlarken, aynı yazıyı, eşi Henri Cartier-Bresson`a verdiği bir pozun eşliğinde yeniden yayımlıyoruz.
Magnum Photos`tan Ferdinando Scianna bu sayımızın ilk fotoğrafçısı. İtalya ağırlıklı, Bolivya`dan Mısır`a, Lübnan`dan Macaristan`a küçük bir dünya turu yapacağız Scianna`nın karelerinin peşinde.
Yine Magnum Photos`tan Erich Hartmann ile yolculuğumuzda ise Marilyn Monroe ve Jorge Luis Borges`e rastlayacağız; New York`ta, Dublin`de dolaşacağız, İkinci Dünya Savaşı`nın toplama kamplarına uğrayacağız.
Panos Pictures`tan Ivan Kashinsky, Şili`nin ünlü liman kenti Valpariso kentindeki duvar grafitileriyle bizi rengarenk bir dünyaya konuk edecek.
Zaman gazetesinin 25. kuruluş yıldönümünde gerçekleştirdiği "Türkiye`de Zaman" projesi yayınımız, bu sayıda yer verdiğimiz beş fotoğrafçının kareleriyle sona eriyor. Ami Vitale, "öteki" Kapadokya`yı; Anthony Suau, "zenginlik ve refah" kavramlarını somutlaştırdığı iş dünyasını; Christopher Morris, Tarabya Köşkü`nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve ekibini; Claudine Doury, tekstil işçisi genç kızları; Samuel Bollendorff ise Güneydoğu Anadolu`da "suyun değiştirdiği yaşamlar"ı kadrajlarına alıyorlar.
Bu sayının son projesi Ebru Ceren Uzun`dan. "Polaroid transfer" tekniğini kullanarak oluşturduğu mekan fotoğraflarıyla deneysel bir projeye imza atıyor Uzun.