Tükendi
Stok Alarmıİnsanlık var olduğundan beri tıp, gelişim gösterebilmek için insanlar üzerinde araştırmalara ihtiyaç duymuştur. Bu araştırmaların çeşitli etik ve yasal düzenlemelerle geldiği son noktanın ise, klinik araştırmalar olduğu söylenebilir.
Hekimin tedavi etme vasfı kadar araştırmalarla çeşitli hastalıkları keşfetmek, iyileştirmeye ve korumaya yönelik yöntemler geliştirmek, insanların yaşam kalitelerini artırıcı tıbbi keşifler yapma vasfı da bulunmaktadır. Bugün gelinen noktada kanser dâhil pek çok hastalık ve dünyamızda yaşanılan en güncel örnek olan COVID 19 gibi virüslü hastalıkların tedavisinin bulunabilmesi klinik araştırmaların sayesinde gerçekleşmiştir. Bu yüzden konuya dair yapılan hukuk çalışmaları klinik araştırmalara olan gereklilik ile insanların dokunulmazlığı gibi iki uç arasında uzlaşmayı sağlayıcı bir bakış geliştirmeye çalışmıştır.
İslam hukuku açısından konuyu araştırmaya değer kılan özelliği yeryüzünün yaratılmış en şerefli varlığı olan insanların bu araştırmalar ile belli bir müdahaleye maruz kalmasıdır. Bu yüzden konunun gözlemsel olan türleri değil girişimsel olan türleri araştırmamızın konusunu teşkil etmiştir. Ayrıca araştırmacı hekimin insana müdahalesi için gereken etik ve hukuk ilkelerinin İslam hukukunun ruhu ve ilkeleri ile uygunluğunun incelenmesi ve klinik araştırmalar için gereken ilkeler olmaksızın gerçekleştirilen araştırmalar neticesinde araştırmacı hekimin karşı karşıya gelebileceği suç ve cezaların incelenmesi araştırmamızın konusunu teşkil etmektedir.