Tıp Fakülteleri ve sağlıkla ilgili yüksek okullarda eğitimin ilk amacı, eğitilen hekim, hemşire, eczacı, fizyoterapist ve laborant adaylarına, üzerinde sanatlarını uygulayacakları İNSAN VÜCUDU’nu öğretmektir. Bu öğretim Temel Tıp Bilimleri ile sağlanır. İnsan vücudunun fonksiyonel morfolojisinin öğretisi olan İNSAN ANATOMİSİ, temel tıp bilimleri içindeki en önemli ve en kapsamlı derslerden biridir.
İnsan anatomisinin öğretiminde, sistemik ve topografik olmak üzere klasik iki yöntem kullanılır. Tıptaki klinik ihtisas dalları ile uyumlu olan sistemik anatomi, anatomi öğretiminde başlangıç dersi niteliğindedir. Bu kitap sistemik yöntemle yazılmıştır.Zamanın çok önemli olduğu günümüzde, öğretim prensipleri de buna saygılı olarak gelişmektedir. Bu amaçla bütün dünyada, pratik değeri olmayan ayrıntıların atıldığı, olabildiğince az ve anlaşılır cümlelerle yazılmış, öğretici şekiller-tablolar içeren, çeşitli uyarı-vurgu ve ipuçlarının bulunduğu kitaplar ön plana çıkmıştır. Elinizdeki kitap, bu düşünce ve prensipler doğrultusunda yazılmıştır.
İlk örneği, teksir kitap şeklinde 1983 yılında “Resimli Temel Anatomi” olarak yayımlanan bu kitap, 40 yıllık öğretim deneyimlerimiz ışığında sürekli geliştirilmektedir. Her yeni baskısında kitabın tüm metni, şekilleri, terminolojisi son çıkan kitaplar ve Nomina Anatomica dikkate alınarak gözden geçirilmektedir. Elinizdeki 11. baskı, eski baskılara göre birçok yenilikler de taşımaktadır. Bu baskıda, konu sonlarına KLİNİK TEMEL BİLGİLER eklenerek morfolojik bilgilerin klinikle bağlantısı sağlanmaya çalışılmıştır. Yeni eklenen 100 şekil, konuların daha kolay öğrenilmesine katkı sağlayacaktır. Kitaptaki temel bilgiler yanında, TUS sorularından da örnekler içeren “Çalışmalarınızı Denetleyiniz” soruları, çeşitli sınavlar için yol gösterici olacaktır.
İnsanın anatomik yapısı ile ilgili mutlaka bilinmesi gereken temel bilgileri içeren bu kitap, son 15 yılda gördüğü ilgi ile önemli bir ihtiyaca cevap verdiğini kanıtlamıştır. Yorgunluklarımın ve birçok özverinin bir hizmete dönüştüğünü görmek, en büyük mutluluğumdur. Ülkemizin birçok yerindeki öğretim üyesi, hekim ve öğrencilerimizden aldığım övgü ve teşekkürler yanında, kitabın gelişmesine katkı sağlayan yapıcı eleştiriler, bundan sonraki baskılar ve yeni kitaplarım için enerji kaynağım olacaktır.
Kitabın 11. baskısındaki katkılarından dolayı başta Nobel Tıp Kitabevleri yöneticilerinden sayın Ersal Bingöl olmak üzere tüm mensuplarına, dizgi ve şekillerin en iyi şekilde ortaya çıkarılmasındaki emekleri nedeniyle Hakkı Çakır’a, bilgisayar çıktılarını okuyarak öneriler getiren değerli arkadaşım Prof. Dr. Zeki Yıldız’a teşekkürlerimi sunuyorum.
Sağlık ve başarı dileklerimle.