İlk Sosyolog İbn-i Haldun ve Batı’ya Düşen Gölgesi

105,30 TL
Yayınevi Liste Fiyatı:
130,00 TL
Stok Adedi: 6

Tükendi

Stok Alarmı

“Işık, Doğu`dan yükselir”.
Kendi tarihimizi unutarak sosyolojinin Batılı bir bilim olduğuna inandık. İtalyanlar, Giambatista Vico`yu tarih felsefesi ve sosyolojinin kurucusu; Fransızlar, Jean-Jacques Rousseau, Montesquieu, Saint Simon, Auguste Comte veya Emile Durkheim`ı sosyolojinin kurucusu; Almanlar, Karl Marx veya Max Weber`i sosyolojinin kurucusu ilan ederken biz sadece bunların hangisinin haklı olabileceğine odaklandık ve sosyolojinin aslında bizim toplumumuzdan doğan bir bilim olduğunu göremedik.
Evet, bu konuda da ışık Doğu`dan yükselmiştir. Ne Doğu`da ne de Batı`da henüz sosyolojinin olmadığı bir dönemde (14. yüzyılda) yaşamış olan İbn-i Haldun; Dünya Tarihi (el- İber) isimli devasa eserinin birinci kitabı olan Mukaddime`de (Başlangıç) çok açık bir şekilde “umran bilimi"nin (sosyoloji) inceleme konusunu tanımlamış, yöntemini belirlemiş, temel kavramlarını ortaya koymuş ve böylece bu yeni bilimin (sosyolojinin) kurucusu olmuştur.
İbn-i Haldun`u ilk sosyolog olarak kabul eden Ludwig Gumplowicz, İbn-i Haldun`un Mukaddime ile sadece Auguste Comte`tan evvel değil İtalyanların ilk sosyolog olarak göstermeye çalıştığı Giambattista Vico`dan da çok önce toplumsal hadiseleri tetkik ettiğini ve bu konuda derin fikirler ortaya koyduğunu belirtmiştir.
Diğer bir Batılı bilim insanı S. Frederic Dale`ye göre de “Güçlü rasyonalist geleneklere sahip Fransızlar, ilk olarak İbn-i Haldun`un 14. yüzyılda tasavvur edip tasarladığı tekerleği yeniden icat etmişlerdir”. İbn-i Haldun`un toplumların ve devletlerin sürekli evrilen koşullarına dair farkındalığı, onun sosyolog olarak görülmesini gerektiren nedenlerden biridir.

Yayınevi : Nobel Akademik Yayıncılık
Yazar : Ensar Çetin
Barkod : 9786253971564
Boyut : 13.5x21
Sayfa Sayısı : 186
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Cinsi : 1. Hamur
Basım Yılı : 2023
Cep Boy : Hayır
1. Hamur

Yorumlar

Sonuç bulunamadı.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.