Tükendi
Stok AlarmıKısaca hesap, kitap, denge ve denetim şeklinde tanımlanabilecek olan muhasebe; toplumsal açıdan bireysel, evyönetsel, kurumsal, kamusal ve ulusal muhasebe diye beşe ayrılabilir. Bunlardan kurumsal muhasebe kendi içinde dışa dönük olan işlem muhasebesi ile içe dönük olarak işletme muhasebesi şeklinde sınıflandırılabilir. Kurumsal işletme muhasebesinin maliyetlere dayalı işletme kararları için en önemli bölümlerinden birisini yönetim muhasebesi oluşturur. Bu muhasebe türü de kendi içinde geleneksel üretim ortamları için geleneksel yönetim muhasebesi, ileri üretim ortamları için de ileri yönetim muhasebesi olarak adlandırılabilir.
Geleneksel yönetim muhasebesi maliyet davranışı, maliyet-hacim-kâr incelemesi gibi maliyet ağırlıklı bilgilerin işletme yönetimi tarafından verilecek çeşitli işletme kararlarında nasıl kullanılacağı ile ilgilenir. Bunun yanı sıra planlamaya dönük olarak işletme bütçeleri; denetlemeye dönük olarak da standart maliyetler ve sapma analizleri ile maliyet, kâr ve yatırım merkezi başarı değerlemesi gibi maliyet bilgilerinin çeşitli yönetim kararlarında nasıl kullanılacağı da geleneksel yönetim muhasebesinin ilgi alanı içindedir.
Yönetim muhasebesinde işletme bilgi sisteminden sağlanan bilgiler ışığında doğru kararlar verilmesi, bugünün rekabete açık ortamında işletme sürdürülebilirliği açısından oldukça önemlidir. İşletme yönetimi çeşitli kararları verirken nitel ve nicel çeşitli tekniklerden yararlanır. Bu bakımdan karar verme konusu ve karar verirken kullanılacak olan teknikler de yönetim muhasebesinin ilgi alanı içinde yer alır.
Bilgi Çağı olarak adlandırılan 21. yüzyılda geleneksel üretim ortamları bilgi, iletişim ve ulaşımda sağlanan gelişmeler ışığında yerini ileri olarak adlandırılan yeni üretim ortamlarına bırakmış, gelinen bu noktada maliyetlerin hesaplanması ve işletme kararlarının alınmasında kullanılan eski kavramlar, yeni ortama uygun olmadıkları için önemini kaybetmiştir.
Bugün gelinen noktada geleneksel üretim ortamlarına özgü maliyet hesaplama yöntemlerinin yerini ileri üretim ortamlarına özgü geriye dönük maliyetleme, kaizen maliyetleme, faaliyet tabanlı maliyetleme, mamul yaşam dönemince maliyetleme, entelektüel sermaye, hedef maliyetleme gibi modern maliyetleme yöntemleri almıştır.
Bu kitapta, yönetim muhasebesinin başlangıcından bugün geldiği noktaya doğru bütünlüğü sağlamak adına, burada belirtilen konu başlıklarının tümüne yer verilmiştir.