Tükendi
Stok Alarmıİki Kültür İki Güreş: Deve Güreşi - Boğa Güreşi isimli geliri muhtaç öğrencilere burs olarak dağıtılan bir belgesel kitap hazırlanmıştır. Atlas ebadında 144 sayfa, renkli 155 fotoğraf içeren kuşe kâğıda basılmış, deve güreşi kültürünü tanıtmaya, deve güreşinin boğa güreşinden daha insani olduğunu açıklayan bir görsel belgesel.
İnsanların deve güreşine veya boğa güreşine ilgi duymaları büyük ölçüde içinde bulundukları kültür ile ilgilidir. Kültürel değerlerini taşıdığı toplum deve güreşinden hoşlanıyorsa o toplumun bireyleri de deve güreşinden uzak kalamıyor. İçinde bulunulan toplum deve güreşinin varlığından bi haberse, ilgi duymuyorsa; o toplumun bireyleri de hiç deve güreşi seyretmeden toplum içinde yaşamını sürdürüyor.
Toplum, birey, kültür, deve güreşi veya boğa güreşi ve etkileşimini anlamak için biraz kültür kavramı üzerinde durmak gerekir. Kültürü şöyle tanımlayabiliriz. Bir toplumun tarihsel süreç içinde ürettiği ve kuşaktan kuşağa aktardığı her türlü maddi ve manevi özelliklerin bütününe kültür denir. Kültür, bir toplumun kimliğini oluşturur, onu diğer toplumlardan farklı kılar. Kültür, toplumun yaşayış ve düşünüş tarzıdır.
Kültür Kavramı, Deve Güreşinin Tarihçesi, Tarihin Akışını Değiştiren Develer, Devenin Nakliye Aracı Olarak Kullanılması, Güreş Devesinin Beslenmesi, Güreş Devesinin Bakımı, Deve Aksesuarları, Develerin Havutlanma Töreni, Deve Güreşinin Görevlileri, Cazgır Manileri, Deve Güreşi Takvimi, Halı Gecesi, Deveci Kıyafeti, Develerin Güreş Stilleri, Develerin Uyguladığı Güreş Oyunları, Deve Güreşi Günü, Güreş Günü Devenin Güreşe Hazırlanması, Deve Güreşine İlişkin İlginç Uygulamalar, Güreş Anı, Deve Güreşinde Kazananın Belirlenmesi, Güreş Sonrası Duygular, Boğa Güreşi, Boğa Güreşinin Tarihçesi, Boğa Güreşi Türleri, Boğa Güreşlerinin Kişileri, Boğa Güreşlerinin Araçları, Boğa Güreşlerinin Aşamaları, Matadorluk Becerisi, Develer İle Boğaların Ortak Kaderi
Prof. Dr. Süleyman Yükçü- - Dokuz Eylül Üniversitesi