İnsanlar dünyanın her yerinde çeşitli sosyal ortamlarda farklı yaşamlar sürdürürler. Eşler, çocuklar, akrabalar ve mensup olunan cemiyet insan yaşamında vazgeçilemez bileşenler olarak yerini alır. Aile ise her durumda, karmaşık gündelik yaşamın önemli bir kısmını doldurur. Evlilik bu nedenle yaşamın dönüm noktalarından biri olarak kabul edilir. Gelenek ve görenekler ya da geniş anlamıyla kültür, evlilik üzerinde yasal kurallardan daha büyük rol oynar. Kültürce belirlenen çizgilerin ne kadar dışına çıkılırsa evlilik, taraflar için o kadar sancılı olur.
“Karma Evlilik” farklı kültür gruplarına mensup insanlar arasındaki evlilikleri ifade eden genel bir isim olmakla birlikte daha çok dinsel ve ırksal farklılıkları vurgular. Elinizdeki kitap İstanbul’da üç kitabi dine mensup Türk vatandaşları arasındaki, çoğunlukla hakkında konuşulmayan evliliklerle ilgili bir araştırmanın ürünüdür. Bu alanda yapılmış ilk kapsamlı araştırma olmasına karşın geniş okuyucu kit-lesine ulaşabilme kaygısıyla kitabın yazımı uzun zaman almıştır.
Elinizdeki kitap, evliliklerde kültür farkının rolünü anlamak amacıyla gerçekleştirilen bir araştırma projesinin sonuçlarını akademik format dışına çıkan kurgusuyla daha çok okuyucuya ulaştırmak ve araştırma konusu ile araştırmacı arasında oluşan duygusal/düşünsel etkileşimi anlaşılır kılmak ümi-diyle kaleme alınmıştır.