Dava açmadan önce, taraflar arasındaki uyuşmazlık konusu ile ilgili olarak, ihtarname gönderilmesi ve netice olarak cevabi yazının beklenmesi, dava ekonomisi açısından tarafların menfaatine olabilir. Yargılama süreci ve yargılama masraflarına katlanmadan anlaşma zemini oluşabilir. Bunun için de ihtarnamede maddi hatalardan, yanlış anlaşılabilecek ifadelerden kaçınılması, hak kaybına uğramamak için ihtarname hakkında bilgi sahibi olunması gereklidir.
İhtarnamenin genel hukuk ve etik kurallara uygun olması gerekir. İhtarname ahlaka, adaba uygun olmalıdır, küfür ve hakaret içermez aksi takdirde ceza hukuku açısından suç teşkil eder. Makul bir süre içermelidir. İhtarname şekil olarak da dil bilgisi kurallarına uygun, anlaşılır somut ve net ifadeler içermelidir.
Kitapta, "Dava açmadan önce uyuşmazlık konusu ile ilgili öncelikle nasıl bir ihtarname göndermeliyim?" "Gelen ihtarnameye ne zaman, ne şekilde cevabi ihtarname hazırlamalıyım?" sorularının cevabını; hem açıklama, hem örnek ihtarnameler hem de Yüksek Yargı Kararlarıyla okuyucuya sunulmaktadır.