Tükendi
Stok Alarmıİdare hukuku, kısaca idarenin hukukudur. Nerede bir devlet varsa, o devletin de bir idari teşkilatı ve bu teşkilata uygulanan hukuk kuralları vardır. Ancak, idareye uygulanan hukuk kuralları her ülkede idare hukuku adını almaz. Başta Fransa ve Türkiye olmak üzere, bazı devletlerde idareye uygulanan hukuk kuralları ile özel hukuk kişilerine uygulanan hukuk kuralları birbirinden ayrılmış, idareye uygulanan hukuk kurallarına idare hukuku denilmiştir. Bu tür ülkelerde, idare hukukundan doğan uyuşmazlıklar, idari yargıda çözümlenir. Buna karşılık, İngiltere ve ABD gibi Anglo-Sakson ülkelerinde idareye uygulanan hukuk kurallarıyla özel hukuk kişilerine uygulanan hukuk kuralları arasında bir fark yaratılmamıştır. Bu nedenle hem idarenin ve hem de özel kişilerin işlem ve eylemlerinden doğan uyuşmazlıklara adli yargıda bakılır.
Kamu hukukunun bir alt dalı olan idare hukuku; idari teşkilatın, idari faaliyetlerin (onun işlem ve eylemlerinin), idarenin beşerî (kamu personeli) ve ayni (kamu malları) vasıtalarının, idari sözleşmelerin, kamu hizmetlerinin, idarenin kusura dayanan ve kusursuz sorumluluğunun, idarenin yargı dışı ve yargısal denetiminin hukuki çerçevesini çizmektedir. Hukuka bağlı idarenin bu çerçeve dışına çıkmaması beklenir.
Hukuk, Siyasal Bilgiler, İktisadi ve İdari Bilimler fakültelerinin ders notu ihtiyacını karşılamak amacıyla hazırlanan elinizdeki kitap; idarenin teşkilatını (idari teşkilata hakim olan anayasal ilkeleri, Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanlığı teşkilatını, merkezi idarenin taşra teşkilatını, mahalli idareleri (il özel idareleri belediyeler ve köyler) hizmet yerinden yönetim kuruluşlarını (kamu kurumları, düzenleyici ve denetleyici kurumları), kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarını ve kamu görevlilerini konu edinmektedir." (Tanıtım Yazısı)
Konu Başlıkları
İdare Hukukuna Giriş
Türkiye`nin İdari Teşkilatı
Memurlar ve Diğer Kamu Görevlileri