Tükendi
Stok AlarmıHüsamettin Arslan hem düşünceye ufuk açan bir akademik entelektüel olarak hem tecessüsleri tahrik eden bir yayıncı olarak Türkiye’nin sosyal bilimler ortamında derin izler bırakmış, bırakmaya devam eden müstesna bir isimdir. Arslan Türk entelektüel camiasına, cari olan ortodoks bilim anlayışına karşıt başka türden alternatifler sunan tercümeleriyle, yazılarıyla Türk düşüncesinde klasikleşmiştir. Ardında bıraktığı telif ve tercümeler, neşriyat geleneğimizde yepyeni yaklaşımların habercisi olmuştur.
Türk entelektüel ve akademik dünyasına ihmal edilemeyecek bir derinlik kazandırmayı başaran Hüsamettin Arslan’ın temel ilgi ve çalışma alanlarını gözeterek hazırlanan Hüsamettin Arslan Kitabı, onun pek bilinmeyen yazı ve söyleşilerinden; ona dair kaleme alınan metinlerden oluşuyor. Arayışları, entelektüel çaba ve gayretleri yansıtan eser, bugüne kadar Hüsamettin Hoca üzerine söylenenler dışında “söylenmeyenleri” de içermektedir.
Hüsamettin Arslan Kitabı’ndaki yazılar, bir entelektüeli, bir dostu, bir hocayı anlama çabasını ortaya koyarken, aynı zamanda yıllar içindeki tartışmaların panoramasını gözler önüne sermesi bakımından da kıymetlidir. Elinizdeki derleme, Türkiye’deki ilerlemeci, pozitivist telakkiyi gerileterek, iktidar-bilgi ilişkileriyle şekillenen bu ana bilimsel söyleme karşı sistemli bir eleştirinin önünü açan bir akademik entelektüelin sosyal bilimlere yaptığı inşa edici katkıları gösteriyor. Bununla kalmıyor, onun kişiliğine ve Türkiye’nin bilimsel ortamıyla olan problemine de ışık tutuyor, çünkü bu problem de onu ve eserini anlamanın bir parçasıdır.
Hüsamettin Arslan Kitabı, artık bir darbımesele dönüşen epistemik cemaat ve paradigma kavramlarını sadece lafzen benimsemeyen, onun gönderimlerinden de ilham alarak Türk düşünce dünyasının modern tezahürlerini kökten sarsan Hüsamettin Arslan üzerine yapılan incelemelere ilham verecek ve bundan sonra çalışma yapacaklar için de değerli katkılar sunacaktır.