Tükendi
Stok AlarmıSon dönemde gelişen ulaşım ve iletişim araçları, kişilerin hareketliliğini artırmış, bu durum ulusal sınırların daha serbestçe aşılabilmesi imkânını doğurmuştur. Bu yaygın ve hızlı mobilite ise, devletlerin ve uluslararası toplumun ele alması ve düzenlemesi gereken bir takım hukuki sorunları da beraberinde getirmiştir.
Öte yandan, Avrupa Konseyi bünyesinde, modern ceza politikasının temel önceliklerinden birinin suçluların sosyal rehabilitasyonunun sağlanması olduğu bilinciyle, hükümlülerin cezalarını kendi sosyal çevrelerinde çekmelerini sağlayacak olan hükümlülerin nakli hususunda, katılımı Avrupa kıtası ile sınırlı olmayan bir sözleşme hazırlanmış ve 21. 3. 1983 tarihinde imzaya açılmıştır.
Bugün itibarıyla, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşı sayısının büyüklüğü ve bu sayının gün geçtikçe artmaya devam edeceği gerçeği karşısında, bu alanda kendisine en sık başvurulan sözleşme olan 1983 Sözleşmesinin başta Avukatlar, hâkim ve savcılar olmak üzere, gerek uygulamacılar, gerek vatandaşlarımız tarafından bilinmesi, bilhassa yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın haklarının korunması açısından önem taşımaktadır.
Buna karşılık, 1983 sözleşmesi bakımından merkezi makam olan Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğündeki çalışmalarımız sırasında, söz konusu sözleşmenin uygulamada yeterince tanınmadığını tespit etmiş bulunmaktayız.
Bu düşüncelerle çalışmamızda, hukukumuzun bir parçasını oluşturan ve küresel nitelik taşıyan -Hükümlülerin Nakline Dair Sözleşme- ve -Açıklayıcı Raporu-nun yanı sıra, uygulamadan gelen deneyimimiz yapılan açıklamalarla yansıtılmış, sözleşmenin onay Kanunu, 3002 sayılı Kanun ve konuyla ilgili Yargıtay kararlarına da yer verilmiştir.