Antik Yunan, Arap, Fars, Hint ve Türk dünyasının entelektüel-kültürel mirasını İslami doktrin ile sentezleyen siyasetnameler, muktedirlere ideal devlet yönetimine dair nasihat verme amacıyla kaleme alınan eserlerdir. Tematik sürekliliğin söz konusu olduğu bu eserlerin her birinde amaçsal ortaklık söz konusu olsa dahi, her bir eserin kaleme alındığı tarihsel dönemin mührünü taşıdığını ifade etmek gerekir.
Elinizdeki derlemede bir grup akademisyen, İslam siyasal düşüncesinin temel kaynaklarından birisi olan siyasetnamelerin kılavuzluğunda bazı kavram ve konuları tahlil etmektedir. Bu derlemeye katkı sunan akademisyenler, siyasetnamelerin nasihat merkezli temel amacını akılda tutmakla birlikte, bu amaca hizmet eden ilişkiler ağını hem didaktik bir şekilde ortaya koymakta hem de bu ağ ve süreci eleştirel bir şekilde analiz etmektedirler. Bu akademisyenler, siyasetnameler aracılığıyla ortaya konulan yöneten-yönetilen ve ümera-ulema ilişkileri, adalet ve sevgi anlayışları, kadının kamusal hayattaki rol(süzlüğü) ve eril dil, şeytanlaştırılan ve ötekileştirilerin pozisyonu gibi konuların yanı sıra, politik ontoloji, uluslararası ilişkiler ve iktisat alanlarına dair çalışmalar ortaya koymuşlardır.
Kılıç ve Asa başlığını taşıyan bu derleme, kendi zaman ve mekânlarının ürünü olan siyasetnamelerden hareketle tarihsel konuları kendi tarihselliği içinde değerlendirirken, güncele içkin kamusal konuları da tarihselin şahitliğinde ele almaktadır.