Mülkiyet hakkı, tüm hukuk sistemi ve üst uluslararası normlarla güvence altına alınmıştır. Buna karşın uygulamada idareler, kamulaştırma işlemlerini tamamlamadan vatandaşın rızası olmadan mülkiyet hakkına el atmaktadır.
Fiili el atmalardan sonra, imar planlarında yapılan kısıtlamalar ile de hukuki el atma kavramı gündemimize gelmiştir. İmar planlarında yapılan fonksiyon değişiklikleriyle, vatandaşın taşınmazı kamunun kullanımına açılmakta, ancak kamulaştırma işlemleri çok uzun seneler yapılamamakta ve vatandaş bu şekilde mağdur edilmektedir. Vatandaşın mülkü donatı alanına ayrılarak kısıtlanmakta, faydalanması imkânsız hale getirilmektedir.
Kitapta, Kamulaştırma Kanunu`nda 7421 Sayılı Kanun`la 16.11.2022 tarihinde yapılan değişiklikler ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Bu değişiklikler kapsamında tehiri icra kararı alınabilmesi, hukukî el atma davalarının adli yargıda görülmesi, hükmedilen tazminatların icrası için idareye başvuru zorunluluğu, harç ve vekâlet ücretinin maktu olması, merkezi bütçeden pay ayrılması ve bu hükümlerin mevcut davalara da uygulanması konusunda getirilen değişiklikler esere işlenmiştir.