Bilimin neden sorusuyla değil nasıl sorusuyla ilgilendiği artık arkaik bir görüş. Günümüzde bilim her şeyin nedenini araştırıyor. Neden yaşam var? Neden Dünya bu şekilde? Neden zekiyiz? Neden uzayda başka zeki canlılara rastlamadık? Bu ve benzeri binlerce neden sorusu artık bilimin ilgi odağında. Sorulara cevap buldukça yeni sorular geliyor elbette. Ama Gribbin`in bu kitabı biliminin günümüzdeki sınırlarını gösteriyor. Bu kitapta yanıtları verilen ve verilemeyen en temel soruları bulabilirsiniz.
Her Şeyin Nedeni, Dünyanın evrendeki yerini sorguluyor. Milyarlarcasının içinde tek bir gezegen fark yaratabilir mi? Gribbin bunun mümkün olabileceğini savunuyor. Örneğin Dünya`daki yaşamı etkileyen en önemli olaylardan biri 600 milyon yıl önce Venüs`e bir "süper kuyruklu yıldız" çarpması. Gribbin bunun gibi örneklerle, Dünya`daki zeki yaşamı etkileyen kozmik olayları inceliyor.
"Yüzün üzerinde popüler bilim kitabının yazarı Gribbin, Her Şeyin Nedeninde oburlarına kapsamlı ve lirik bir inceleme sunuyor."
- Lewis Dartnell, Times Higher Educotion
"Kopernik`ten bu yana Evrenin merkezi olmadığımızı biliyoruz... Gribbin yaşamın da sıradan bir doğa olayı olduğunu gösteriyor."
- Science
"Uzay ve zamana yayılan olağanüstü bir öykü... Bu kitap peş peşe gelen kozmik olayların Dünyayı nasıl yaşam için uygun bir gezegen haline getirdiğini anlatıyor."
- Science Focus