Tükendi
Stok AlarmıHece dergisinin Gazze’de yaşananlara itirazla ve mezalimin yasıyla şekillen Kasım 2023 sayısı “Oryantalizmin Halleri” dosyasıyla okurlarının karşısında.
Hece 323, Zeynep Hilal Özder’in Gazze’de isimli çizimi, İbrahim Demirci’nin “Tut, Tutun, Tutuş, Tutuştur” adlı Eşik yazısı ve Hüseyin Altınsoy’un “Ölü Atlar” şiiri ile Filistin’e ses vererek açılıyor.
Bu sayının diğer şairleri ve şiirleri şunlar: Faruk Uysal “Marie”, Emre Demir “İyi Gelen Şeyler”, Ayşe Çelikkaya:“Non Senkron”, Zümrüt Karabudak “Dağın Kalbi” Ahmet Edip Başaran “Mizmar”, Said Yavuz “Zaman Salıncağı”, Eyyüp Akyüz “Temenni”, Ahmet Menteş “İnsana Hayır”, Abdulhâlik Aker “Gelmeler”, Sinan Davulcu “Tezgâh”, Aziz Kağan Güneş “Çukur Ayna”, Taner Sarıtaş “Aynalar ve Düğümler”.
“Hece`de İlkler”in misafiri “Sarnıç” adlı şiiriyle Buse Türkoğlu.
“Çeviri Şiir”de Filistinli şair Necvan Derviş’i “Yitirdiklerimiz Saymakla Bitmedi” şiirini İbrahim Demirci, diğer Filistinli şair Noha Tadros Khalaf ‘ın “Ben Hugo Değilim” adlı şiirini Münteha Özdoğan & Ayşe Altıntaş birlikte çevirdi.
Hece 323’te Atıf Bedir, “Yeryüzüne Ağıt”, Safiye Gölbaşı “Filistin’e Dair Şahitliğimdir”, Sema Bayar “Göğün Çocuklarına...”, Hale Sert “Yangın”, Şule Kala: “Öldür! Diyenlere İnat Oldur! Allahım” ve Hatice Bildirici “Sarılma Timi” yazılarıyla zulme karşı düşüncelerini ve hissiyatlarını kaleme aldılar.
Zeynep Arslan tarafından hazırlanan “Edebiyat Gündemi”nde odakta Saraybosna ve Sırbistan var. Bilhassa bu iki ülke edebiyatlarının gündeminin yanı sıra Türkiye’de edebiyat dünyasında neler olup bittiği de çeviri ve araştırmaları ile Arslan’ın kaleminden okura sunuluyor. Zeynep Arslan her sayıda hazırladığı “Çevirmenin Sesi” bölümünde de İbrahim Demirci ile söyleşti.
Hece 323’ün dosyası “Oryantalizmin Halleri” başlığını taşıyor. Editörlüğünü Ali K. Metin’in yaptığı dosyanın yazarları ve yazıları şöyle:
Kâmil Ergenç, “Oryantalist Söylemin Karakteristik Özelliği”, Muhammet Enes Kala “Oryantalizm: İdeoloji ve Tahakküm Mektebi”, Ali K. Metin “Oryantalizm Nerede, Nasıl?” Ali Galip Yener, “Yeni Oryantalizm ve Mavi Anadoluculuk”, Semih Diri “Tarihe Oryantalist Bir Bakış: Nedim Gürsel’in Boğazkesen Örneği”.
“Yazıya Niçin ve Nasıl Başladınız?” bölümünün ikinci konuğu öykü ve roman yazarı Naime Erkovan olurken “Bir Roman Hakkında” başlığı altında G. Senem Kıcıman, Tatar Çölü’nü ele aldı.
“Okuryazarın Notları” bölümünde İbrahim Demirci “Necvan Derviş’in Bir Şiirini Okurken” adlı değerlendirmesiyle, Tuba Dere “Eşyanın Fısıldadığı” bölümünde “Aç Kapıyı Bezirgân Başı” adlı kapıları ele aldığı yazısıyla, Zeliha Nazik Tahmaz “Farklı Yüzyıllardan İki Leydi, Julia Pardoe - Lady Montagu’nün Kozmopolit İstanbul’u” başlıklı incelemesiyle, Şükriye Şen “Kaynayan Tencere” adlı denemesiyle, “Portre” bölümünde Mehmet Aycı “Hırkası Irmaklarından” adlı Yunus emre Altuntaş’ı ele aldığı yazısıyla, İsmail Karakurt “Söğütler Belki Bozkır Zambaklarıdır” adlı “Ağaç Günlüğü” yazısıyla, Mehmet Solak “Başka Bakış” bölümünde “Havada Şiir Sessizliği Var” isimli değerlendirmesiyle, Kudret Ayşe Yılmaz “Türklük Mührü Şahidelere Bin Selam” başlıklı “Ahlat Günlüğü” yazısıyla ve Müberra Baydar, Ayşegül Genç’in yeni çıkan romanı hakkındaki değerlendirme yazısı “Omuzlardaki Boşluğun Hikâyesi: Doğmuşlar” ile Hece 323’te yerini aldı.
İyi okumalar dileriz.