George Orwell’in Kasım 1943 - Şubat 1944 arasında kaleme aldığı Hayvan Çiftliği Romanı sembollere dayalı bir kara mizah romanıdır. Roman sadece kaleme alındığı çağa değil, bütün çağlara seslendiği için dünya çapında ilgi uyandırmış ve bu ilgi azalmadan devam etmiştir.
Orwell akıllı domuz İhtiyar Reis, Snowball, Napoleon ve Squealer karakteriyle aklın hem iyi hem kötü yönde kullanılmasının sonuçlarını okura çok güçlü bir şekilde hissettirmektedir. Ayrıca çalışmayı temsil eden beygir Boxer ve Clover, felsefi düşünceyi temsil eden Benjamin Eşek, hayallerle yaşayan kuzgun Moses, ürkekliği temsil eden tavuklar, melemeleriyle gücün sesi olan ve aynı şekilde güce karşı çıkanların sesini kesen koyun sürüsüyle okuru düşünceden düşünceye fırlatmaktadır.
Roman kısaca iyi olmanın yedi yasasını oluşturan domuzların, güç ellerine geçince bunu nasıl değiştirdiklerinden hareketle insanlığın çıkmazı olan kısır döngüyü başarıyla resimlemiştir.
Orwell, romanın okura vermek istediği mesajı; yaşamın çok daha iyi ya da çok daha kötüye gitmediğini bildiğini iddia eden Benjamin eşeğin sarsıcı kelimeleriyle vermiştir. “Açlık, zorluk ve hayal kırıklığı yaşamın değişmez yasasıdır.”