Bu kitabın amacı, bilim hakkında sistematik bir gerçekçi anlayış geliştirmektir. Böyle bir anlayış, Hume’dan bu yana bilim imgemizi belirleyen pozitivizme karşı kapsamlı bir alternatif sunmak zorundadır. Pozitivist bilim görüşünün merkezinde, Humecu nedensel yasalar teorisi vardır. Bu kitabın ana kaygısı, bazı yeni argümanlar geliştirmek ve bu argümanların hâlâ nasıl, geniş biçimde kabul edilen bu teorinin aksine daha bilinen teorilerle bağlantılı olduklarını göstermektir.
Gerçekçi Bilim Teorisi, bilim felsefesinde kelimenin gerçek anlamıyla bir devrim gerçekleştirmiş, bilim anlayışımızı değiştirmiştir. Doğal bilimlerde en önemli bilimsel etkinlik olan deneysel etkinliğin kabul edilebilirliği ölçütleriyle, geleneksel, pozitivist bilim anlayışına güçlü bir eleştiri getiren Roy Bhaskar, idealist ve postmodernist yaklaşımlara kaymadan bilim felsefesinde gerçekçi bir yaklaşımın temellerini atmıştır. İlk kez 1975 yılında yayınlanan Gerçekçi Bilim Teorisi 2000’li yıllarda yeniden gündeme gelmiş ve bilim felsefesinde *Eleştirel Gerçekçilik* yaklaşımının doğmasına yol açmıştır.
Eleştirel Gerçekçilik akımının ilk ve temel metni olan Gerçekçi Bilim Teorisi bilim felsefesinde de klasik bir metin olmayı başarmıştır