“Ekonomistin Mekke`si ekonomik dinamiklerden ziyade ekonomik biyolojide yatmaktadır.
–Alfred Marshall, Principles of Economics, 1920
Sigara kullanımı, 6q23-25 kromozomu üzerinde akciğer kanseri duyarlılığı odağının tanımlanması ile birlikte ele alındığında, ekonominin, genetik varyasyonun fenotipik varyasyona etkisindeki aracılık rolüne örnek olabilir. Gen-çevre ilişkisine bağlı olarak, akciğer kanserine yakalanma olasılığının genetik duyarlılıktan başka sigara kullanımı ile ilişkili olduğu açıkken, sigara kullanımının da reklamlardan etkilenme, sigara fiyatları, tüketici geliri, vergiler gibi pek çok “ekonomik” faktörle de ilişkili olduğu bilinmektedir. Diğer yandan, akciğer kanserine yakalanan bir kişinin göreceği tedavinin de ekonomiyle ilişkisi açıktır. Durum böyle olunca genoekonomi terimi daha da anlamlı hale gelmektedir.
Bu kitap, ekonomiye yön veren ellere değil, genlere ışık tutuyor.
Ekonomik karar genleri için bir gen avından söz etmek şimdilik mümkün görünmese de yakın gelecekte bizi nelerin beklediğini tahmin etmeye çalışıyor.
Ayrıca davranışsal genetik alanındaki uygulamalarını ve bunların ekonomik karar sürecinde nasıl kullanılacağını örnekleriyle açıklıyor.
Genetik bilgi, pek çok alanda bizlere önemli ve değerli katkılar sağlar. Görünen o ki, ekonomi ve finans disiplinleri de bu bilgilerden faydalanmaya başlamıştır. Elinizdeki bu kitap, genetiğin ekonomi ve finans alanlarındaki uygulamalarını bir araya getiren ve davranışsal genetiğin, alandaki önemini vurgulayan ilk Türkçe kaynaktır. Yazarına başarılar dileriz.
–Doç. Dr. Korkut Ulucan, Marmara Üniversitesi”