MARKSİST EKONOMİ LİTERATÜRÜNDE ÇIĞIR AÇAN BİR KİTAP
Bu kitabı kavrayışının ihtişamından ve geleceğin araştırmacılarını bir çok alanda verimli bir sorgulamaya götürecek, anlamlı hipotezlerinden dolayı tavsiye ediyorum.
-Contemporary Sociology
Geç Kapitalizm, Marx’ın Kapital’de geliştirdiği kapitalist üretim tarzının hareket yasalarının genel teorisini 20. yüzyıl kapitalizminin somut tarihine uygulayan ilk büyük Marksist sentezdir. Mandel, çözümlemesine kapitalist ekonomilerin nasıl incelenmesi gerektiğine dair Bauer, Grossman, Luxemburg ve Buharin’in yaklaşımlarının eleştirel bir değerlendirmesini de içeren bir tartışma ile başlıyor. Daha sonra yazar dünya pazarının yapısını ve artı-kârın çeşitli biçimlerini özetliyor. Yazar ayrıca Napoleon Savaşları’ndan bu yana kapitalist gelişmenin *uzun dalga*larının bir şemasını sunuyor.
Mandel son uzun dalganın Avrupa’da faşizmin zaferi ile başladığını ileri sürüyor ve bu dalganın 1970’lere gelindiğinde neden geri çekilmek zorunda olduğunu anlatıyor. Yazar, geç kapitalizm teriminin kapitalizmin niteliğinde bir değişim ima etmediğini ve Lenin’in emperyalizm çözümlemesini değiştirmediğini vurguluyor. Kitap geç kapitalizmde devlet ve ideoloji üzerine bölümler de içeriyor. 1972-75’te yayınlanmasından beri değerini yitirmeyen bu Marksist klasiği nihayet Türkçe okuyanlara sunmaktan gururluyuz.