İşte gerçek insanlık, işte gerçek sevgi, işte dostluk, işte yardım- severlik ve dayanışma burada denilecek kadim bir coğrafyada yani Suya Batan Güneş: Samsat`ta, "Fırat`ın İki Yakası`nı" törelerin aynasında prizma gibi yansıtan bir romandır.
Fahrettin Çelik romanda, kan davasının, zorla evlendirmenin, sevdaya yasak koymanın hem kadın hem erkek açısından sonuçlarını şiirsel bir derinlikle ele alarak farkındalık oluşturmaktadır. Bunu yaparken de okuyucuyu sosyolojiden psikolojiye, tarihten kültürel antropolojiye kadar uzanan geniş bir yelpazenin içine çekerek düşündürerek sarsmaktadır.
Bu romanı faklı kılan noktalardan biri de geleneksel toplumlar- da, yazarın ifadesiyle, "törelerin şıklarından olan kan davasın- da" toplumsal baskıyla bedelin ödetilmesinin kadın ve erkeğe pay edilmesidir.
"Fırat`ın İki Yakası" romanı okuyucuyu olay örgüsüyle, Fırat`ın akışı gibi coşkulandıran, Atatürk Barajı gibi dinginleştiren, Fırat ile Dicle`nin birleşmesi gibi sevdaları Samsat`ın gün batımı kızıl- lığında kavuşturan ve daha da önemlisi acı ve hüzün coğrafyasının, sevgiye en güzel davetidir. 14 Ağustos 2024
Dr. Öğr. Uyesi Zuhal GÜLER
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü