Tükendi
Stok AlarmıProf. M. S. Lazarev, Sovyetler Birliği`nin en önde gelen Kürdologlarından birisidir. `Yakındoğu`daki Uluslararası İlişkiler Bağlamında Kürt Sorunu` konulu doktora tezinden sonra, çalışmalarını yakın dönem Kürt tarihi üzerinde yoğunlaştırdı. `Kürt Sorunu (1891-1917) adlı önemli çalışmasında, Kürt tarihinin yirmibeş yıllık bir kesitini derinlemesine inceledi.
Elinizdeki `Emperyalizm ve Kürt Sorunu (1917-1923) ` konulu önemli çalışması ise, üstteki çalışmasının devamı niteliğinde olup,20. yüzyıl Kürt tarihinin çok önemli bir dönemini irdelemektedir.
Prof. Lazarev`in, bu çalışmalarıyla Kürt tarih metodolojisine büyük katkıda bulunduğu gibi, elinizdeki çalışmasıyla da Kürt tarihinin nazik bir dönemini birinci elden kaynaklarla aydınlatmaya çalıştığını belirtelim.
Ancak, yeri gelmişken Sovyet yayınlarının bir niteliğine değinmek durumundayız. Sözkonusu yayınlarda tüm tarihsel ve toplumsal olguların altında `Batılı emperyalistler`i arama ve Soyvet politikasını aklayıp, Kemalist politikayı genelde esgeçme biçiminde bir yaklaşım vardır. Gerçi Lazarev, bir bilimadamı kimliğiyle genelde özenli bir tutum içindedir.
Ancak, yine de başta `Büyük Sovyet Ansiklopedisi` olmak üzere Sovyet yayınlarının bu özelliğini vurgulamak durumundayız. Buna karşın, Lazarev`in derinlikli çalışmasının, Kürt tarihinin kritik bir dönemine büyük aydınlık serptiğini göreceksiniz.