Tükendi
Stok AlarmıElinizdeki kitap on beşinci asırda devlet sınırlarını Mâverâünnehir`den İran, Turan, Şam, Bağdat, Karabağ, Azerbaycan, Anadolu ve Moskova`ya kadar genişleten Asya Fatihi Emir Timur`un bilginlerle ilişkileri üzerine kaleme alınmıştır. Timur, bilim ve sanat politikası çerçevesinde sefere çıktığı her bölgenin gözde ve güzide bilginlerini Semerkant`a getirmiştir.
Âlimlerden Teftâzânî, Cürcânî, Şeyh Şemseddin Muhammed el-Cezerî, Kadılkudat Şehâbeddin İbn Şehîd, Muhyiddin İbnü`l-İz, Şemseddin Nablûsî, Nizameddin Şâmî, Şerafeddin Ali Yezdî, İbn Arabşah ve Hafız Ebru; tabiplerden Cemaleddin ve Şehabedin Ahmed el-Zerdkeşî Semerkant`a getirilen âlim ve hekimlerdendir. Bahsi geçen bilginleri içinde barındıran kitap bir giriş ve altı bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın girişinde Timur`un kısaca hayatı ve faaliyetleri üzerine durulmuştur.
Kitabın birinci bölümünde Timur`un döneminde yetişen âlimler, ikinci bölümünde ârifler, üçüncü bölümünde tarihçiler, dördüncü bölümünde vezirler, kâtipler, şairler, beşinci bölümünde sanatçılar ve altıncı bölümünde hekimler hakkında bilgi verilmiştir.