Kanaatimizce hukuka referans olmuş büyük yazınsal ve düşünsel yapıtların okunurluk ve bilinirlik oranının yükselmesi insanımızı da hukukçumuzu da niteliksel olarak bir üst boyuta eriştirecek bir gerekliliktir. Aslında çağdaş bir bireyin ya da en azından ortalama bir entelektüel olması beklenen her hukukçunun bu büyük yapıtları henüz lise aşamasındayken okumuş ve içselleştirmiş olması gerekirdi. O halde sual şudur: Uygarlığı oluşturan temel yapıtlardan bihaber olunarak uygar bir dünya kurulabilir mi?
Yanıt çok açık: Hayır!
İşte bu alandaki boşluğu doldurmak üzere; ortalama bir hukukçu için okunmazsa olmaz yapıtları sorup, soruşturup, araştırıp, inceleyip sıralayarak bir liste hazırladık. Bu listedeki büyük yapıtlar hakkında konunun uzmanı akademisyen, yazar ve hukukçuların yazmış oldukları inceleme yazıları vasıtasıyla bu eserlerdeki derinliklerin ve uygarlığa dair varsıllıkların, hukuksal algıya dair insanlık durumlarının ve kavramların tartışılmasını ve içselleştirilmesini sağlamak istedik.
57 yazar (ve 2 çevirmen), 83 yazıda, 94 ayrı kitabı inceledi. Umarız; Türk Edebiyat ve Hukuk tarihinde daha önce yapılmamış nitelikte, nicelikte ve kapsamda olan bu kolektif eserde sözü edilen büyük yazınsal ve düşünsel yapıtlardan birini ya da birkaçını okumaya vesile olur bu çabamız.
Daha adil bir dünya için…