*Gürsel Aytaç birikimini yalnızca akademik çerçevede değerlendirmeyip onu çeşitli yayın organlarında yayınladığı inceleme-deneme türü yazıları, kitapları ve çevirileri aracılığıyla kitlelere aktarmak isteyen bir bilim adamı. Onun nesnel-biçimsel ölçütler çerçevesinde hazırlanmış ve geniş bir ilgi yelpazesi sergileyen *edebiyat yazıları* yazın araştırmaları alanında bir boşluğu dolduruyor.* (Yıldız Ecevit: Cumhuriyet Kitap 16.03.1990)"
"‘Edebiyat Yazıları’nın yaklaşımı bilimsel ve çözümleyici; dili okuyucuyu saran bir sıcaklıkta. Yapıt, Alman edebiyatı üzerinden Türk edebiyatına ulaşan bir üretken bilimcinin gelişim çizgisinin tanıklığını yapan ürünler yumağı* (Onur Bilge Kula: Milliyet Sanat Dergisi Nisan 1990)
*Gürsel Aytaç’ın araştırmaları yalnızca Germanistliğe değil, aynı zamanda çağdaş Türk edebiyatına ilginç ve bilgi verici katkılarda bulunuyor. Bu anlayışın temelinde çağdaş edebiyat-(bilimi) için özellikle önemli olan bir bakış açısı, kültürlerarasılık olgusu bulunmakta. Küreselleşme çağında kültürler arasındaki köprüler giderek daha da önem kazanıyor ve bu eğilim Aytaç’ın araştırmalarında anlatımına kavuşuyor.* (Sevinç Çokum, Almanya’da bir Akademisyen ve romanlarını Türkçe yazan Yaratıcı Yazar: Gürsel Aytaç’ın incelemelerinde önemli bir bakış açısı olarak kültürlerarasılık, Gürsel Aytaç kitabı 2008, s. 102)