Gelecek nesillerin yaşam doyumlarını doğrudan etkileyen, yetişkin bireylerin içsel ve dışsal uyumlarını bozan duygusal istismar, önemli bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. Sorunun temeli; bu istismar türünün kanıksanması, kabullenilmesi, yok sayılması ve hatta içselleştirilerek farkındalık alanı dışına taşınması olmaktadır. Oysaki duygusal istismar fiziksel ve cinsel istismar kadar örseleyici izler bırakmakta, bu görünmez izler yaşam boyu etkisini devam ettirmektedir.
Özellikle çocukluk çağı duygusal istismarının çocukların suça karışmasıyla ilişkisi pek çok çalışmada gösterilmiştir. Suç, duygusal istismarın doğrudan sonucu olmamakla birlikte, suça karışmış çocuk ve ergenlerin büyük çoğunluğunun geçmiş yaşantılarında duygusal istismar ve duygusal ihmal öyküleri bulunmaktadır. Benzer sonuçlar yetişkinler için de söz konusudur.
Ebeveynler, çocukla teması olan öğretmen, eğitimci, antrenör gibi yetişkinlerin ve aynı zamanda duygusal istismar mağduru olma potansiyeli taşıyan çocuk ve yetişkinlerin bu istismar türünü tanımaları, fark etmeleri yoluyla bir önleme ve baş etme süreci adımı olarak planlanan bu kitabın, akademik çalışmacılar, öğrenciler ve tüm okuyucular için bir başvuru kaynağı olması hedeflenmiştir.
Kitap ikinci baskısında; bölümlere yapılan eklemeler, yeni düzenlemelerle birlikte, "Duygusal İstismarın Tanınması ve Fark Edilmesinin Önemi" başlıklı bir yeni bölümle genişletilmiştir.
Konu Başlıkları
Duygusal İstismar Nedir?
Duygusal İstismar Davranışları ve Risk Faktörleri
Duygusal İstismarın Normalleştirilmesi
Duygusal İstismarın Fark Edilmesi ve Bilinmesi Neden Önemli?
Duygusal İstismarın Kısa ve Uzun Dönemdeki Sonuçları
Duygusal İstismarın Adli Süreçler ve Suç ile İlişkisi
Adli Psikoloji Bağlamında Duygusal İstismar
Duygusal İstismar ve Psikopatoloji İlişkisi
Duygusal İstismarın Hukuki Boyutu ve Yasal Düzenlemeler