Tükendi
Stok AlarmıDilbilgisi-Dilbilim Sarmalında
Nizamettin Uğur
Dil, karmaşıklıklar içeren toplumsal bir olgudur. Sürekli değişim içindedir ama bir yandan da neredeyse hiç değişmeyen öğeler içerir. Bu nedenle pek çok konuda ister istemez kafamız karışır, karar vermekte zorlanır, kendimizi sonu gelmeyen tartışmalar içinde buluruz.
Bir yanda dilbilgisi, diğer yanda dilbilim: biri kuralcı, diğeri salt betimleyici. Biri tutucu, diğeri kural-değişim sarmalını gözeten… Dilbilgisi direnir değişimlere, dilbilim ise adını koymaya çalışır değişimlerin. Dilbilgisi, dilin göreli sabitlik gösteren özelliklerinin genel bilgisidir. Dilbilim, pek aldırmaz bunlara, dilin toplumsal görünümlerini inceler.
Nizamettin Uğur’un Dilbilgisi-Dilbilim Sarmalında kitabını genel kabullerin dışında yaklaşımlarına yer yer şaşırarak okuyabilirsiniz. Kendinizle, çevrenizle çelişebilirsiniz, kimi konulara bakışınız değişebilir.
Bu kitap ayrıca; önemli dilbilgisi kitaplarına, dilbilgisinde alanda kalem oynatanların konuya yaklaşımlarına, kurallara körü körüne bağlı kalanlara sert eleştiriler de yöneltiliyor.
Nizamettin Uğur dil meraklılarına, özellikle de dile derinlemesine ilgi duyanlara öncü bir çalışma sunuyor.