Aşık tarzı şiir geleneği içinde yetişen, meslek muhitlerinde olduğu gibi geniş halk kitleleri arasında da yaygın bir şöhrete sahip bulunan Dertli`nin şiirlerine çeşitli el yazması eserlerde yer verilmiştir. Ayrıca divanının farklı taş baskı nüshaları da mevcuttur. Ancak yeterli bir kültürel birikime sahip olmayan müstensihlerin elinden çıkan cönklerde ve mecmualarda çeşitli sorunlarla karşılaşılmaktadır. Aynı durum taş baskı divanlar için de söz konusudur. Bu nedenle Dertli`nin şiirlerini bir araya getirerek neşretmenin çeşitli güçlükleri vardır.
Bu çalışmada yapılan, Dertli`ye ait olduğu kabul edilen bir şiirin eş metinlerini yok sayıp bizim oluşturduğumuz metni tek ve geçerli metin olarak sunmak değildir. Müstensihler elinden çıkan yazma eserlerde ve dönemin sınırlı imkânları içinde ortaya konulan taş baskı divanlardaki kusurlarla bir şiirin icra bağlamında ortaya çıkan farklılıkları aynı şeyler olarak görmek yanıltıcı olacaktır. Birincisi, yazıya geçirme sırasında ortaya çıkan teknik bir sorun, ikincisi ise sözlü gelenek içinde ortaya çıkan bir zenginliktir.
Bu çalışmada Dertli`nin şiirlerinin yazıya aktarılması veya basılması sırasında ortaya çıkan teknik kusurlar tespit edilmiş, ulaşılan diğer eş metinlerden hareketle aslına en uygun olduğu tahmin edilen metnin ortaya çıkarılmasına çalışılmıştır. Aslında bu, aynı sayfa içinde birkaç çeşitlenmenin aynı anda görülmesine de imkân hazırlamaktadır.