Azerbaycan Edebiyatı 1960’lı yıllar nesir yazarları içerisinde yer alan ve önemli yazarlardan biri olan Mevlût Süleymanlı’nın Değirmen eseri ile Azerbaycan halkının yaşantısı yeni bir bakış açısı ile değerlendirilmiştir. Eserde, karakterler gözlemci bir yaklaşımla incelenirken toplumda meydana gelen değişiklikler ve bu değişikliklerin bireyler üzerindeki etkisi irdelenmiştir.
Bu eser, Sovyet emperyalist rejiminin kabarıp coştuğu, dünya ile alakanın yasak olduğu, insana bir fert gibi değil, sadece toplumun bir üyesi gibi değer verildiği zamanlarda ortaya çıkmıştır. Yazarın, insanların iç dünyasını yansıtması bakımından cesurca yarattığı karakterler, kompozisyonlar ve duygular edebiyat dünyası tarafından çok yüksek iltifatlara mazhar olmuştur.
Milli değerleri, kendi halkının soyunu, tarihini, fikir dünyasını çok iyi bilen yazar kalemini de bu konulara yöneltmiştir.
Yazar, bu eserinde Sovyetler Birliğindeki ahlaki çöküşü, Sovyetlerin girdiği tüm toprakların temiz ve saf uluslarını nasıl kirlettiğini, millet ve milliyet kavramlarıyla örtüşmeyen sosyalist yapıyı, yarattığı karakterler ve yaptığı betimlemelerle ustaca eleştirmiştir.
Bu eser, Azerbaycan Kültür Bakanlığının katkılarıyla, Azerbaycan Kitaplarının Dünyada Tanıtılması Projesi (AKDT) kapsamında yayınlanmıştır.