Tükendi
Stok AlarmıBu eser, 1916-1922 yılları arasında İngiltere’de başbakanlık görevini yürüten David Lloyd George’un Birinci Dünya Savaşı sonrası kaleme aldığı hatıralarının Türkiye’ye ait bölümlerini içermektedir.
D. Lloyd George, bu kapsamlı hatıralarının ilgili bölümlerinde Osmanlı Devleti’nin paylaşımına yer vererek Türklerle imzalanacak Sevr Barış Antlaşması sürecinin nasıl ilerlediğine, Lozan Barışı’na nasıl gelindiğine ve bu süreçte İngiltere’nin müttefikleri ile hangi noktalarda anlaşmazlığa düştüğüne değinmektedir. Savaştan sonra Arap topraklarının bölüşümünde Müttefikler hangi hatalara düştüler? Ortadoğu’yu bölen Sykes-Picot Antlaşması’nı neden *rezil bir belge* olarak niteledi? Asla uygulanmaması gereken bir belge olarak kabul ettiği bu antlaşma, savaştan sonra hangi politik ve askeri sıkıntılara sebebiyet verdi? Filistin’de bir İsrail Devleti’nin kurulmasına yönelik faaliyetlerde onun en büyük endişesi neydi? ABD, bu işin neresindeydi? Filistin, neden bölünmemeliydi? gibi sorulara D. Lloyd George, hatıralarında cevaplar vermektedir.
Ayrıca onun Türk Millî Mücadelesine bakış açısını da bu hatıralarda bulacaksınız. Ona göre, Mustafa Kemal Paşa, Anadolu’da Müttefik planlarını nasıl alt üst etti? Yunanlılar neden bozguna uğradı? Bu bozgun, önlenebilir miydi? Dahası, *Sırtımızdan yediğimiz ilk hançer olarak...* nitelediği Lozan Barış Antlaşması’nı Müttefikler açısından neden bir *felaket ve ihanet belgesi* olarak kabul etmektedir? gibi sorulara da hatıralarının ilgili bölümlerinde D. Lloyd George, detaylı bir şekilde cevaplar sunmaktadır.