Tükendi
Stok Alarmıİnsan ile doğal ve yapılı çevresi arasındaki karşılıklı ilişkiyi inceleyen “Çevre Psikolojisi” alanında yüz yılı aşkın bir süredir çalışmalar yapılmasına rağmen söz konusu alanın bir disiplin olarak ortaya çıkması yaklaşık 60 yıldır. Çevre ile etkileşimimizde kimi zaman çevre dostu davranışlar sergilerken kimi zaman da maalesef çevreye zarar veren davranışlar sergileyebilmekteyiz. İnsan davranışının bu denli önemli olduğu bir alanda, bireylerin çevreye ilişkin davranışlarını anlamak için yine başvuracağımız en önemli disiplinlerden birisinin Çevre Psikolojisi olduğunu söyleyebiliriz.
İnsan-çevre etkileşiminde, konu alanı uzmanı olmadan da kimi zaman çevreye verdiğimiz zararı görebiliriz. Örneğin, 2019 yılından itibaren ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da etkisini hissettiren Pandemi döneminin başlarında insanların evlerine kapanması âdeta doğanın yeniden canlanmasına neden oldu. Sokaklarda, caddelerde, daha önce yoğun insan sirkülasyonu olan yerlerde çiçekler açtığını gördük. Ancak kısıtlamanın kalkması ile birlikte doğaya çıktığımızın göstergeleri yeniden görünür olmaya başladı. Yerlere daha önceden atmayı alışkanlık (!) hâline getirdiğimiz nesnelere artık maske ve eldivenleri de kattık. Eskiden “Lütfen çöp atmayınız!” uyarılarının yanına “Lütfen maske atmayınız!” uyarıları da eklenecek gibi görünüyor. Hemen hemen çoğumuzun şahit olduğu ya da bir şekilde basından öğrendiği bu ve benzeri olaylar, insan-doğa ilişkisi hakkında ipucu vermekte ve çevreci davranışların önemini de ortaya koymaktadır.
Çevre Psikolojisine Giriş isimli bu eser; lisansüstü düzeyde araştırmalar yapan araştırmacılar, lisans ve lisansüstü düzeyde çevre ile ilgili dersleri alan öğrenciler ve insan için hayati önemi olan “çevreyi” önemseyen tüm meraklı okuyucular ve araştırmacılar için önemli bir kaynak eser olacaktır. Ayrıca bu eseri bir başlangıç olarak değerlendiriyor ve eserin alana katkı sağlayacak diğer çalışmalara vesile olacağını umut ediyoruz.