Kapitalizm, büyük sermaye ve ekonomi...Dünyanın başına büyük işler açan, insanları değiştiren, ortalığı karıştıran üç sözcük...Üç sözcüğün gücünün dünyada neleri etkilediğini görünce şaşıracaksınız. Dünyada yaşanan son krize de ışık tutan bu kitap, kapitalist sistemin tarihsel sürecini anlatmaktadır.
Soğuk Savaş sonrasında kurulmak istenen yeni düzende Batı kapitalizminin ve onun dev şirketlerinin ortak çıkarları örtüşmektedir. Buna karşılık azgelişmiş ülkelerdeki büyük şirketlerin çoğu, çok uluslu şirketlere (ÇUŞ) bağımlı hale gelerek *ülkelerini de Batı kapitalizmine tek taraflı bağlamaya başlamışlardır.*
Arjantin’de, Brezilya’da, Türkiye’de Soğuk Savaş sonrası ortaya çıkan dev iktisadi krizler, bu ülkelerin Batı kapitalizmine ÇUŞ vasıtası ile tek taraflı bağlanmalarının sonucudur.
Kitap, ekonomi denen sistemin nasıl çalıştığını, Türkiye’den de örnekler vererek ortaya koyuyor.
*Bu sistem işler hale getirilirken, büyük sermayenin ve büyük şirketlerin almış oldukları roller nelerdir?*, *Bu ilişki düzeninde ortaya çıkan iktisadi ve siyasi sonuçlar nelerdir?* gibi soruların ve daha fazlasının yanıtlarını bulacaksınız.
Kapitalist sistemi ve içinde bulunduğumuz küresel krizi anlamada rehberlik niteliği taşıyan bir başyapıt.
Üniversitelerin ekonomi ve iktisat bölümleri için önemli bir kaynak kitap.