Cenab-ı Allah. Kuran-ı Kerim`de, "Bana dua edin, size cevap vereyim1` (mümin, 60) ve "De ki: Duanız olmazsa Rabb`İm katında ne ehemmiyetiniz var?" (Furkan, 77) buyurmaktadır.
Dua bir ibadettir. Kulun Yaratıcı`yla olan münasebeti, O`na olan bağlılığıdır. Dua kulluğun ruhudur ve halis bir imanın neticesidir. Dua yalvarmadır, yakarmadır, niyazdır, ilticadır, münacattır. "Duanın en güzel, en lâtîf, en leziz, en hazır meyvesi, neticesi şudur ki: Dua eden adam bilir ki, Birisi var ki onun sesini dinler, derdine derman yetiştirir, ona merhamet eder. Onun kudret eli her şeye yetişir. Bu büyük dünya hanında o yalnız değil; bir Kerîm Zat var, ona bakar, ünsiyet verir. Hem onun hadsiz ihtiyâcâtını yerine getirebilir ve onun hadsiz düşmanlarını def edebilir bir Zât`ın huzurunda kendini tasavvur ederek bir ferah, bir inşirah duyup, dünya kadar ağır bir yükü üzerinden atıp Elhamdü lillâhi Rabbi`l-Âlemîn der." Bediüzzaman Said Nursînıin, Ahmed Ziyâeddin Gümüşhanevinin Mecmua-tü`l-Ahzâb`ından ve Risale-i Nur`daki hakikatlerden derleyerek bir araya getirdiği Hizb-ü Envâri`l-Hakâikı`n-Nûriye isimli bu eserde, en güzel ve en faziletli dua ve salavatlar yer almaktadır.
Sûreler: İlk bolümde, Kur`an`ın en faziletli sûrelerinden olan Yasin, Fetih, Rahman, Mülk ve Nebe süreleriyle birlikte namazlardan sonra okunmasında pek çok sevap olan "Lâ yestevi ve "Âmene`r-resûlü" aşirleri bulunmaktadır.