Tükendi
Stok AlarmıDr. Laverne C. Cook Afrikalı çocukların çetin hayat koşullarına rağmen küçük umutlarının gerçekleşebilir olduğunu onların hayal dilinden anlatıyor.
Dr. Laverne C. Cook, 40 yıldan fazla eğitim sektöründe çalıştı; o süreyi, tüm dünyada ABD, Karayipler, Avrupa, Afrika ve Asya`da- çocukların karşılaştıkları sorunları görerek, çalışarak ve çocuklarla bağlantısını hiç koparmayarak geçirdi. Çocuklarla yaptığı çalışmalar ve onların sorunları Laverne`ün günlük yaşamının bir parçasıydı. Batı Afrika, Ghana`da çalışırken, şehirlerde ve kırsaldaki aile yaşamlarıyla karşılaştı. Günbe gün tecrübeleri onu çok etkiledi ve çocukların gerçek yaşamlarını ve mutluluklarını daha iyi anlamasını sağladı. Ghana`da o dönemde süregelen bir savaş olmamasına rağmen, çocukların ve ailelerinin yaşadıkları mahrumiyetler çok çarpıcıydı. 2014 yılında kaybettiğimiz Laverne, bu kitapta yer alan, Ghana Afrika`da yaşayan çocuklara ilişkin kısa manzum hikayeleri 2002 yılında yazmaya başlamış ve yıllar içinde yazmayı devam ettirmişti. Yalın bir dille gündelik hayatın içinden çıkagelen küçük öyküler aslında çocukların günlük yaşamlarına ve tutundukları umutlara ilişkin hayallerine bir yolculuk. Bugünün hayalleri belki de yarının gerçekleşen sözleri olabilir.
2013 yılında tamamlanan bu küçük kitap, Laverne C. Cook`un eşi tarafından 2016 yılında baskıya hazır hale getirildi. İngilizce özgün dilinden Türkçe`ye çevrilen ve her iki dilde yayımlanan bu küçük, kısa ve yumuşacık hikayeler çarpıcı bir gerçekliği de vurguluyor. Farklılıkları kabullenemez miyiz? Çok az şeye sahip olmamız neşeli olmamıza engel mi? Her zaman karar vermeli miyiz veya karar verdiklerimizi mi seçmeliyiz? Hepsinden de önemlisi rüyalarımız bizim değil mi?
10+ yaş tüm dünya çocuklarını hedefleyen kitap, çocukların sorduğu sorularla şekillenen gerçekleri olduğu gibi aktarırken yetişkinleri de bu rüyalara ortak ediyor. Hızla gelişip değiştiğini sandığımız dünya üzerinde aslında pek çok temel soruna hala çözüm bulunamadığını Afrikalı çocukların masum hikaye ve hayalleri bize anlatıyor. Farkında mıyız? Veya farkında olmak istiyor muyuz?