Tükendi
Stok AlarmıBugün Suriye olarak bilinen topraklar, Mezopotamya’da en eski uygarlık olan bilinen Sümerlerden bugüne birbirinden farklı ırktan, dinden sayısız medeniyete ev sahipliği yapmıştır.
Ocak 2011’den itibaren Suriye’de yaşanılan, literatürde ‘Arap Baharı’ süreci ile ilişkilendirilen, çok aktörlü iç çatışmanın, olayların kitlesel boyuta taşındığı Mart 2011’den bugüne kadar farklı düzeyde ülkesel, bölgesel ve küresel birçok etkileri olmuştur
Bu çalışma Nisan 2012- Ekim 2023 zaman aralığında Güvenlik Konseyi’nin Suriye hakkında aldığı kararların tercümesini içermektedir.
BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye hakkında Nisan 2012- Ekim2023 yılları arasındaki kararlarının tercümesi, öncelikle ‘etkin devlet yönetimi yokluğu’ olgusuna Konsey’in kararları çerçevesinde bütünsel olarak bakabilmek açısından önemlidir. Bu bağlamda kararlar, insan hakları ihlallerinden uluslararası ceza hukukunun kendisine konu aldığı suçlara; tarihi eserlerin tahrip edilmesinden bölgeden çıkarılmasına ve çevrenin bütün bu süreçte gördüğü zararlara karşı Güvenlik Konseyi’nin konumlanmasına bütünsel açıdan bakabilme imkânı sunmaktadır. Bunun yanında uluslararası hukukunun; egemenlik, müdahale yasağı ile kuvvet kullanma yasağı ve halkların kendi kaderini tayin hakkı gibi en temel prensiplerinin Suriye ile ilgili kararlardaki izdüşümlerine dair veri elde etmek açısından da kararların tercümesi değerlidir.
Dr. Öğretim Üyesi Neyire Akpınarlı, ASBU Hukuk Fakültesi, Uluslararası Hukuk Anabilim Dalı.
Mustafa Berk Arslan, ASBU Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler Bölümü 2022 mezunu.
Serap Karaman, ASBU Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler Bölümü 2022 mezunu.
Ahmet Berat Korkut, ASBU Hukuk Fakültesi 2023 yılı mezunu.
Melisa Birsu Payçu, ASBU Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler Bölümü 2022 mezunu.
Muhammed Şamil Şahin, ASBU Hukuk Fakültesi 2023 yılı mezunu