Bu kitapta, yüreği ellerinde bir avuç insanın emeklerinde, adımlarında ve gönüllerinde hayat bulan bir ihtiyacın... Bir umudun... Gerçeğe dönüşen ve kitlesellik kazanan kamu emekçilerinin hikayesini bulacaksınız. Gönüllü davranmanın, ortak hareket etmenin ve inançla yürümenin güzelliğidir, sevdasıdır bu yazılarda dile getirilenler.
2005 yılında planlanan bu çalışma, 1989 ile 1998 yılları arasında Diyarbakır SES şube yönetiminde yer alan kadroların anlatımlarıyla oluşturuldu. Kitap yayıma hazırlanırken, daha çok amaçlanan şuydu: Diyarbakır`ın emek hareketine, sosyo-kültürel yapısına ve yaşanan bir dizi hak kayıplarına daha yakından bir demokratik kitle örgütü gözünden bakabilmek hem sınıf mücadelesi hem de kenti etkisi altına almış Kürt Hareketinin doğurduğu sonuçlar açısından bir bakış kazanmak ve kazandırmaktı.
Kamu emekçilerinin kısa mücadele tarihi, sayısız iş bırakma eylemi, yerel ve merkezi mitingler, kitlesel basın açıklamaları gibi eylemlerle doludur. Eylem hak almanın ve korumanın en etkili yoludur. Ama bir o kadar da zor, dikenli ve engellerle yüklüdür. Meşakkata katlana katlana örgütmenmeyi bugünlere taşıyan kamu emekçileri, devraldığı mirası yeni birikim ve kazanımlarla ilerleterek, yarının yürüyüşçülerine yeni yol işaretleri de bırakmışlardır.
İnanıyorum ki, ekilen bu tohum bir gün mutlaka yeşerecek ve bu coğrafyaya barışı ve kardeşliği, bütün hakları ve özgürlükleri getirecektir.