Arap Baharı`nın Suriye`ye yansımasının faturası günden güne ağırlaşıyor. Sadece Suriye için değil, tüm bölge ülkeleri için aynı durum söz konusu. Suriye`de 5 yıldır yaşanan iç savaşta yüz binlerce kişi hayatını kaybetmiş, milyonlarcası ülkelerinden göç etmek zorunda kalmıştır.
Bugün Suriye`de binin üzerinde muhalif grup bulunuyor. Ülkenin yeniden düzenini sağlamasının uzun yıllar alacağı her kesimin ortak görüşü. Rejim ve muhalifler arasında hala orta yol bulunabilmiş değil. Suriye`deki karışıklık, ülkeye dışarıdan gelen Selefi grupların katılımıyla hiç umulmadık sonuçlara yol açtı. Dahası çatışmalar Irak`a da sıçradı ve geçmiş dönemde adı bilinmeyen bir örgüt türedi.
Bu örgütün adı IŞİD`dir. Bugün bile üzerinde hâlâ konuşulan bu terör örgütü, bölgenin gidişatını bir anda değiştirdi. Değişime dair konuşulanlar arasında yaklaşık 100 yıl önce Sykes-Piccot Anlaşması`yla çizilen sınırların, 21. yüzyılda geçerliliğini kaybettiği ve sınırların yeniden çizilmeye başlanacağının dillendirilmesi dikkat çekmiştir. İŞİD`in kuruluşunda ABD`nin parmağı olduğu yönündeki iddialar, ABD`nin uzun süredir üzerinde çalıştığı ve saklı kalmasında artık bir beis görmediği Kürt devleti kurma projesiyle birleşince, Orta Doğu`da kurulan yeni masada hangi oyunun kurgulanmak istendiği görüldü.