Bektaşîlik aileden kalan miras değildir. Bektaşî olmak isteyen her milletten veya dinden insan şartları samimiyetle kabul etmesi halinde bir Bektaşî babasına müracaat etmesi ve kabul görmesi durumunda Bektaşî olabilir.
Metin içinde adı geçen Raci Efendi’nin de Mehmed Süreyya Baba’ya başvurup öncelikle kafasındaki soruların cevabını almaya çalıştığını görmekteyiz. Eser baştan sona farklı uzunluklarda soru ve cevaplar şeklinde ilerlemektedir.
Raci Efendi’nin kafasına takılanlar halk arasında sıklıkla konuşulan, yanlış veya kasıt içeren konuları içermektedir. Münci Baba adıyla bilinen Mehmed Süreyya Baba, risalenin önsözünde eseri gerek cahil, gerekse aydın kesimin dilinde dolaşan Bektaşîlik ve Bektaşîler hakkındaki önyargıları yıkmak amacı ile kaleme aldığını söylemektedir. Yöntem olarak ise Bektaşî olmak isteyen Raci Efendi’nin sorularını ve ona verdiği cevapları yazmayı tercih etmiştir.
Risalenin içinde, âhiret inancı, havf u reca, masiva, çalışmanın önemi ve biat etme hakkında vurgular ve açıklamalar bulunmaktadır.