Bektaşi İlmihali, araştırmalarımız sonucu 1826 yılında Bektaşîliğin yasaklanması sırasında İstanbul’dan sürgün edilen Bektaşî dervişlerinden Mehmed Seyfeddin İbn-i Zülfikârî Derviş Ali’nin Bektaşîlikteki dört kapının ilki olan Şeriat ile ikinci kapı olan Tarikat’ı, Ayn-i Cem’i anlattığı eseridir. Esere bu adı veren kişi Derviş Ali değil kitabı özet bir şekilde aktaran Necib Asım’dır. Elinizdeki kitap İstanbul Üniversitesi hocalarından Necib Asım’ın 1925 yılında İstanbul’da istinsah edip (kopyalayıp-alıntılayıp) yayınladığı *Bektaşi İlmihali* isimli kitabın günümüz Türkçesine aktarılmış hâlidir. Günümüzde kafa karışıklığına sebep olan birçok konuyu aydınlatma amacıyla yayınlanmıştır.
Yazar, İkrar Cemi’ni anlatırken şöyle yazmaktadır: *… Yeni Talip de niyaz ederek yerinden kalkıp Dede Efendinin huzuruna gelsin. Sonra Dede Efendi dile gelip talibe desin ki:
*Falan Efendi, sen bu yüce yola ve On İki İmam katarına ve Muhammed yoluna ve Hazret-i Hünkâr Hacı Bektaş Veli yoluna girmek murat edersin ve lakin bu bizim yolumuz gayet güçtür ve melamet yoludur, demirden yaydır. Son pişmanlık fayda vermez. *Gelme gelme, dönme dönme* der erenlerin kelamı vardır. Ne dersin* diye Dede Efendi, talibe bir defa yahut üç defa sorsun. Talip niyaz ettikten sonra Dede Efendi tekrar dile gelip Talibe der ki: *Oğlum, Rehberliğe kimi istersin?* Üç defa yahut bir defa sorsun. Talip de filan canı isterim diye ismiyle söylesin…*