Baskın, kurtlar sofrası etrafında yerini alan ve karınları bir türlü doymak bilmeyen sömürge devlerinin gerçek yüzünü ortaya koyan bir romandır. Baskın, öz yurdunda istiklalleri prangaya vurulan mazlum bir milletin romanıdır.
Baskın; gafletin, dalaletin ve hatta ihanetin romanıdır. Baskın; bir buçuk asır öncesinden bir buçuk asır sonrasına, büyük Asya`dan küçük Asya`ya aslında değişen hiçbir şeyin olmadığını gözler önüne seren bir romandır. Oyuncu ve sahne değişse de tablo aynı,hedef aynı, gaflet uykusu aynı!...
Hep bildik entrikalar bildik ihanetler!...Özellikle; inceleyen, doğru düşünen ve doğru yorumlayan herkesin, baskın romanını okuduktan sonra, günümüz Türkiye`sinde olup bitenleri daha doğru anlayacaklarını ve daha doğru tahlil edeceklerini umuyoruz. Mehmet Akif Ersoy; tarihi tekerrür diye tarif ediyorlar hiç ibret anlınsaydı, tekerrürmü ederdi? Demektedir.
Olayları ve kahramanları ile tarihi gerçekleri yansıtan ünlü Kırgız yazar Tölögön Kasımbek` in kaleme aldıgı ve Dr. Sadettin Koç ve Burul Bugubayeva tarafından Türkiye Türkçesine aktarılan Baskın, tarihin tekerrür etmemesi için ibretle okunması gereken bir romandır.