Tükendi
Stok AlarmıAvmerika sözcüğü, her ne kadar Avrupa ve Amerika kıtalarını kapsıyorsa da, siyasi platformda 19.yüzyıldan itibaren sanayileşmiş ve teknolojik olarak gelişmiş Avrupa ve Amerika ülkelerini ifade etmektedir. Yani bir bakıma teknolojik üstünlüğün ortaya çıkardığı bir terimdir Avmerika. Buna benzer bir başka söylem ise, Jamerikadır. Bu terim de yine sanayileşmiş olan Japonya, A.B.D ve Kanada ülkeleri için söylenmektedir.
İnsanoğlunun yaratılışı itibariyle, kendinden üstün birine benzeme eğilimi vardır. Benzeşme eğilimi, geçmişte olduğu gibi bugün de zayıftan güçlüye doğrudur. Sözgelimi Osmanlı Devletinin Dünya hakimiyetinde söz sahibi olduğu zamanlarda, Osmanlı gibi olmak, Avrupa ülkelerinde kültürlü olmak ile eşdeğer sayılıyordu. Osmanlı gibi olmak derken, yemek, içmek, giyinmek, konuşmak, yürümek velhasıl yaşamın tüm zamanlarında Osmanlıya benzemek akla gelmektedir. Nitekim bugün için moda merkezi olan Pariste, Fransız kadınlar, Osmanlının cihan hakimiyetini sürdürdüğü zamanlarda, Osmanlı kadını gibi giyinmeye çalışırlardı. Ve yine bugün için tüm dünya ülkelerine İngilizce öğretiminde baş eser olan Redhouse sözlüğünün ilk baskısı, İngilterede, İngiliz halkını Osmanlıca öğretmek için, İngilizce-Osmanlıca Sözlüğü olarak yayınlanmıştı.
Avmerikalılaşmak demek, Avmerikaya benzemek demektir. Avmerikaye benzemek ise, hemen her alanda olmaktadır. Yani kısacası Avmerikalılaşmak, günlük yaşamda, eğitim ve kültürde, ekonomide ve sanayileşmede sanayileşmiş ve gelişmiş Amerika ve Avrupa ülkelerine benzemektir. Bir bakıma Batılılaşmanın daha yeni ve daha geniş versiyonudur avmerikalılaşmak. Avmerikalılaşmak deyimi, her nekadar sanayileşmek ve teknolojik olarak gelişmeyi de kapsıyorsa da, Avmerika tarafından bu benzeşme engellenmekte ve sadece günlük yaşam, eğitim ve kültürde benzeşmeye izin verilmektedir.
Avmerikalılaşma, sömürgeleşme ile eşdeğer görülmektedir. Hal böyle olunca, son yıllarda dile getirilen Jamerika ve Jamerikalışamak terimleri tutmamıştır. Çünkü Jamerikayı temsil eden ülkelerden biri olan Japonya, her ne kadar sanayileşme ve teknolojik gelişmenin zirvesindeyse de, günlük yaşam, eğitim ve kültürde Avmerikalışmanın etkisinden kurtulamamıştır.
Avmerikalılaşmak, 20. ve 21.yüzyılın en büyük küresel hastalığıdır. Bugün dünya üzerinde Avmerikalılaşma hastalığı mikrobunun girmediği ülke yok gibidir