Türk milliyetçiliği fikir sisteminin 1930’dan sonraki önderi Atsız’dır. Atsız Mecmua’yı çıkardığı 1931 yılından bugüne kadar bütün Türkçü nesiller onun yazılarından ve kitaplarından etkilenmişlerdir. Atsız, siyasetle fiilî olarak ilgilenmemiştir. Ancak siyaset hayatında Türk milliyetçiliğini temsil edenler ve seslendirenler de onun fikir ve sanat dünyasının süzgecinden geçmişlerdir.
Atsız’ı bu kadar etkili kılan nedir? Bunun birinci sebebi, hiç şüphesiz onun dik duruşudur. Cumhuriyet döneminde Atsız ölçüsünde dik duruşlu, onun kadar eğilip bükülme bilmeyen bir başka insan gösterilemez. Düşündüklerini onun kadar açık söyleyen bir fikir adamı da bulunamaz. Buradaki *açık*, hem *anlaşılır* anlamında, hem *korkusuzca* anlamındadır. Böyle olduğu için de Türkçülük onun kaleminde sarsılmaz bir inanç olarak kendini göstermiştir. Atsız, inanmış ve inandırmıştır.
Atsız etkisinin ikinci bir sebebi, şiirleri ve romanlarıdır. Sanat eserleri, onun Türkçülük inancının ruhları saran ve sarsan vasıtalarıdır. Atsız’ı okuyan insan sarsılır; çünkü onun üslubunda insanı ruhundan yakalayan bir sertlik ve mertlik vardır. Atsız, mert adamdır; yazılarına da mertliği yansıtan adamdır. Özellikle mert mizaçlı insanlar, işte bu üsluptan etkilenirler. Namertler ve korkaklar elbette Atsız’dan hoşlanmazlar.
Tarihin derinliklerinden bulup çıkardığı Kür Şad, saf, yiğit ve fedakâr Türk’ün timsalidir. Bozkurtlar’ı okuyan genç insanlar hep Kür Şad olmak istemişlerdir. Fakat bu kitapta sadece tarihin kahramanlarını bulmayacaksınız; Atsız’ın olağanüstü öngörülerini de bulacaksınız. Daha 1960’larda bölücülüğe ve Nurculuğa karşı uyarılarını göreceksiniz.
Elinizdeki kitap, lise yıllarından beri Atsız’la yoğrulan, hayat çizgisini Atsız’ın fikirleriyle belirleyen bir bilim adamının kaleminden çıkmıştır. Atsız’la ilgili her şeyi bu kitapta bulacaksınız. Hayatının ayrıntılarını, bilim adamlığını, sanat adamlığını, fikirlerini, kavgalarını ve üslubunu. Bütün eserlerinin geniş tanıtım ve tahlillerini. Bu kitapla Atsız’ı daha yakından tanıyacaksınız.