Anekdot anlatmak, az imkân ile çok iş başarmaktır. Çin’in geleneksel kültürü içinde, hem filozofların anlattıklarında hem de halk kültüründe çok etkileyici anekdotlar vardır. Bunlar zaman ve mekânı aşarak nesiller boyunca insanların fikirlerini ve hayatlarını etkilemiştir. Anekdot anlatmanın işte böyle büyük bir etkisi vardır, çünkü anlatan ve dinleyen arasında hızla bir duygu bağı ve fikir birliği yaratır. Soyut kavramlardan ve detaylardan daha inandırıcıdır; gerçekler de anlatılardan çok daha fazla insana hitap eder.
"Tarih gerçekliğin köküdür, her ülkenin bugünü dününden gelmektedir. Bir ülkenin nereden geldiğini anlamak o ülkenin gelecekte hangi yöne gidebileceğini anlamak için gereklidir."
"Çin`in yakın çağ tarihini anlamak Çin halkının bugünkü ideallerini ve ilerlemesini anlamak için çok önemlidir.* Uzak geçmişi ne kadar biliyorsak uzak geleceği de o kadar öngörebiliriz. Teoriler gri renklidir; oysa hikâye ve anekdotlar rengârenktir. "Kök sağlam ise yol da sağlam olur". "Xi Jinping-Anekdotlar" isimli kitabı yazmamızın sebebi Çin`in hikâyesini okurlara anlatma isteğimizdir.