Disleksi, okuma, yazma ve heceleme ile ilgili sorunlara neden olabilen yaygın bir öğrenme güçlüğüdür. Bunun oluşmasının sebebi beynin sağ tarafı ile sol gözün işlevini, beynin sol tarafı ile sağ gözün işlevini kontrol edememesidir. Beynin bu iki tarafına, görsel bilgiyi düzgün bir şekilde iletmek ve okutmak için beynin iki tarafı sorunsuz bir şekilde koordine olması gerekir. Beynin iki tarafı bunu yaparken bir sayfanın sol tarafından başlayan, sayfanın ortasına geçen ve biten metni görüntülerken yapmaları gerekir. Ancak gözlerimizden yalnız bir tanesini kullanıyorsak, ortaya bir dengesizlik çıkıyor. Öğrenci bu duruma alışmaya başlıyor ve akıcı okumasını, okuduğunu anlamasına engel oluşturuyor.
İşte kitabımız tam da bu noktada devreye giriyor. Bu olumsuz durumu azaltmak ve ortadan kaldırmak için geliştirilen Alfabe Savaşı kitabında okuma becerilerini geliştirmek için işitme, görme ve farkına varma içeren teknikler kullanılmıştır. Özelikle birinci bölümde izolasyon, harmanlama, segmentasyon, silme, ekleme ve değiştirme gibi altı farklı fonemik farkındalık becerilerinden faydalanılmıştır. Kitabımızın ikinci bölümü yazılı ve görsel metinler üzerinde dikkat, algılama, hatırlama, anlamlandırma, gruplama, planlama, yorumlama, sentezleme ve değerlendirme gibi bilişsel becerilerle desteklenmiştir.
Bu kitap, öğrencinin okurken kendine soru sormasını, bilgiyi entegre etmesini, ana fikirleri tanımlamasını ve bilgileri özetlemesine yardımcı olur. Ayrıca öğrencinin okuma sırasında karşılaştığı olayları ve süreçleri anlamasının yolu olarak metnin zihinsel görüntülerini oluşturma yeteneğini içerir.