İyi ve kötü nedir? Neyi yapmalı, neyi yapmamalıyız? Ahlakın temelini oluşturan bu sorular her dönemde insanların zihnini meşgul etti. Peki ahlak nasıl ve hangi koşullarda doğdu? Tarih boyunca ahlak anlayışımız nasıl değişti ve çeşitli toplumlarda nasıl farklılaştı? Kültürel ve teknolojik gelişmeler ahlaki evrimi nasıl etkiledi? Bugün tanık olduğumuz ahlaki kutuplaşmanın kaynağı ne? Günümüzün ahlaki krizlerini geçmişin ışığında nasıl yorumlayabiliriz?
Hanno Sauer bize ahlakın hikâyesini anlatıyor.
“Uzun bir hikâye bu, çünkü bizim için önemli olan her şeyle ilgili: değerlerimizle, ilkelerimizle, kimliğimizin kaynaklarıyla, toplumumuzun temelleriyle, birliktelik ve karşıtlıkla, yargılamanın ve yargılanmanın her iki tarafıyla ve ne kadar hızlı taraf değiştirebildiğimiz gerçeğiyle.
“Hikâyemiz Doğu Afrika’daki henüz insan olmayan ilk atalarımızdan başlayıp, çağdaş dünyanın metropollerinde kimlik, eşitsizlik, baskı ve şimdiki zamanı yorumlama ayrıcalığı hakkında sürdürülen güncel çevrimiçi çatışmalara kadar insanlığın temel ahlaki dönüşümlerinin izini sürüyor. Toplumumuzun çağlar boyunca nasıl değiştiğini, değerlerimize ve normlarımıza paralel olarak yeni kurumların, teknolojilerin, bilgi birikimlerinin ve ekonomi biçimlerinin nasıl geliştiğini anlatıyor ve bu değişimlerin her birinin birden fazla veçhesi olduğunu söylüyor.”
YAZAR HAKKINDA: 1983 doğumlu Alman düşünür ve yazar Hanno Sauer, Marburg’daki Philipps Üniversitesi’nde ve Frankfurt’taki Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi’nde felsefe eğitimi gördü. 2014 yılında Gröningen Üniversitesi’nde felsefe doktorasını tamamladı. 2016 yılında Hollanda’daki Utrecht Üniversitesi’nde çalışmaya başlayan Sauer halen aynı üniversitede felsefe dersleri veriyor. Çalışmalarında ahlak psikolojisi ve ampirik meta-etik alanlarına odaklanan yazarın eserlerinden bazıları şunlardır: Moral Thinking, Fast and Slow (Hızlı ve Yavaş Ahlaki Düşünme; 2018), Debunking Arguments in Ethics (Etikteki